„Eseu asupra stabilităţii contractului de muncă pe durată nedeterminată”

Este titlul unei teze de doctorat de la Sorbona (II), susţinută în 2003 şi publicată în anul 2005 la editura „Dalloz”, cu o prefaţă a conducătorului de doctorat, reputatul profesor de dreptul muncii Bernard Teyssié.

Pe parcursul a peste şase sute de pagini sunt menţionate şi dezvoltate zeci de motive (care ţin, în principal, de dezideratul evitării precarităţii muncii), inclusiv motive demografice, care justifică favorizarea contractului individual de muncă pe durată nedeterminată faţă de orice contract de muncă temporară sau pe durată determinată (cel din urmă fiind considerat, cu temei, un transfer inechitabil în sarcina salariatului a impreviziunii şi riscului fluctuaţiilor pieţei de muncă).

Deşi ştiu că proiectul de modificare a Codului muncii este iniţiativa Machitorului suprem, aşa cum reiese din declaraţia dată ieri ziarului România Liberă, reţin că, totuşi, formal, proiectul de modificare a Codului muncii este iniţiativa Guvernului, adică aparent lăutarii de Boc, Vass şi Botiş sunt cei care cântă, cu bancnota pe frunte, melodia cerută de Bălălău cu maimuţa numită modificarea Codului Muncii.

Domnu’ Boc, doamna Vass, uitaţi teza de doctorat de care vorbesc, detalii aici. Oare chiar nu credeţi că expunerea de motive pe care o semnează Guvernul, adică asta, care susţine că modificarea preconizată a Codului muncii nu va avea nici un impact social sau demografic considerabil, nu este altceva decât o minciună gogonată? Eu sunt sigur că este cel puţin o analiză deficitară, voit deficitară. Este inadmisibil să credem că la nivelul Guvernului nu s-a auzit despre Carta Socială Europeană, potrivit căreia statele membre se obligă să asigure un nivel de stabilitate în muncă cât mai ridicat, sau de Declaraţia de la Nisa, devenită prin Tratatul de la Lisabona text european cu valoare obligatorie. Sa auzit, doar că voi vă faceţi că nu ştiţi, ceea ce într-un stat normal (nu în România portocalie) ar evoca nişte consecinţe juridico-penale pentru o falsificare atât de grosolană a realităţii.

Caeterum autem censeo Băsescu delendum esse!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: