Ultima năzbâtie a bochemonilor : transformarea salariaţilor în iobagi prin modificarea legislaţiei muncii

Trecând dincolo de explicaţiile aiuritoare oferite prin vara 2010 de madam Vass modificărilor preconizate a se aduce Codului muncii, şi anume non-sensul „flexisecurizării” raporturilor de muncă (o idioţenie prin concept, demnă de „inteligenţa” portocacalie care o emană, aici sunt detalii), zilele acestea canalul oficial portocaliu de pus căcat în ventilator şi fabricat idei de-a gata Hotnews a prezentat publicului, cu comentarii favorabile, fireşte, propunerile concrete de modificare a Codului muncii, alea de i-au scos în stradă pe muncitorii de la Dacia. Comentariile lătrăilor de serviciu jurnaliştilor economici Hotnews aici, dimpreună cu propunerile concrete de modificare a Codului muncii (document-2011-01-18-8218924-0-comparatie-intre-codul-muncii-vigoare-codul-muncii-modificat) şi expunerea de motive a Guvernului(document-2011-01-18-8217805-0-expunere-motive-codul-muncii), plină de minciuni sfruntate (nu am nici o reţinere să le calific ca atare, pentru că expunerea e plină de falsificări grosiere ale realităţii, convingeţi-vă şi singuri).

Rezumativ,  în opinia subsemnatului, modificările pot fi incluse în două categorii :

a) modificări în defavoarea clară a salariatului, printre care menţionăm, nelimitativ :

 1. prelungirea duratei perioadei de probă (de la 30 la 45 de zile calendaristice în cazul funcţiilor de execuţie, respectiv de la 90 la 120 zile în cazul funcţiilor de conducere)
 2. prelungirea termenului de preaviz minim, în caz de demisie a salariatului, de la 15 zile calendaristice la 20 zile lucrătoare (este, în fapt, dublat) pentru funcţii de execuţie şi de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucrătoare (mai mult de dublu)
 3. eliminarea caracterului remediabil al nulităţii CIM în cazul lipsei certificatului medical la angajare (art. 27, al. 3 CM)
 4. interzicerea cumului de funcţii la acelaşi angajat (libertatea constituţională a muncii este bolnavă şi vomită la colţ, mititica, că doar, deh, Boc e profesor universitar de tehnologia sudurii nu drept constituţional)
 5. reintroducerea deciziei de imputare sub forma „notei de constatare”, executorie de drept şi fără cale de atac prevăzută de lege (de departe cea mai idioată şi abuzivă prevedere, dar voi detalia în alt post de ce)

b) modificări care deschid calea abuzurilor sau exercitării abuzive a drepturilor angajatorului

 1. posibilitatea obligării salariatului la munci imorale (prin modificarea art. 15)
 2. eliminarea interzicerii angajării a trei persoane succesive pe perioada de probă – actualmente, cu perioada de probă de 120 zile se face de-a dreptul un an, iar dacă e să şi eliminăm interdicţia, e de-a dreptul gravissim!!!
 3. eliminarea principiului încheierii CIM pe durată nedeterminată (de departe cea mai dură prevedere)
 4. eliminarea obligativităţii încheierii unui CIM pe durată nedeterminată dacă postul se menţine şi după executarea unui CIM încheiat pe durată determinată maximă
 5. prelungirea duratei maxime a CIM pe durată determinată de la 24 luni la 36 luni – prevederea anterioară avea şi sens, deoarece cuprindea durata maximă de suspendare a CIM prin concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului, noul termen de 36 de zile nu are, deci, în vedere astfel de situaţii ci numai ocolirea obligativităţii încheierii CIM pe durată determinată
 6. introducerea criteriilor de evaluare a activităţii profesionale (adică prefabricarea de dovezi pentru concedierea salariatului pentru necorespundere profesională). Să presupunem că acestea vor fi înmânate salariatului înainte de semnarea CIM – lucru de care mă îndoiesc să se întâmple în practică, ca şi cu fişa postului, oare este salariatul este în măsură să aprecieze de dinainte de a consimţi la încheierea CIM cu privire la corectitudinea, liceitatea sau posibilitatea concretă de a îndeplini respectivele criterii?
 7. concedierea liderilor de sindicat pentru necorespundere profesională (de când se dorea asta …), să vedeţi abuzuri!

Şi mai sunt muuuulte, numai în Codul muncii. Ca menţiune, Boc & gaşca doresc eliminarea, printre altele, a forţei obligatorii a CCM la nivel naţional şi de ramură, recunoscând numai CCM la nivel de unitate (că sindicatul de unitate este infinit mai slab decât o confederaţie naţională), deci dintr-0 lovitură anihilăm şi mişcarea sindicală (să se înveţe minte să mai facă mitinguri ca ăla de la Dacia; să mai vorbesc profesorului în drept constituţional Boc despre libertatea de asociere şi sindicate, potrivit Constituţiei?) şi transformăm CES într-un organ decorativ, unde se vorbesc vorbe şi se dicută discuţii. Chestiuni ca salariul minim pe economie (adică preţul minimal al muncii unui om) vor fi spulberate dintr-o mişcare de condei.

Ca o culme a culmilor ridicolului şi prostiei fără margini, Art. 293 CM (referitor la asimilarea reglementărilor Uniunii Europene în dreptul românesc) se abrogă !!!!! Boc şi Băsescu, Botiş şi Udrea, poate aţi lipsit din ţară la 01.01.2007 şi nu aţi aflat, dar voi nu conduceţi o insulă sau ostrovul Batavia, ci o ţară membră a Uniunii Europene!!!! Cum să abrogi aplicabilitatea dreptului comunitar ??? Aţi înnebunit complet sau să înţelegem că până şi directivele europene vă deranjează, formal, din demersul de aservire a naţiei ăsteia?

Toată România salariată va fi obligată, prin mecanismul renegocierii din şase în şase luni a CIM pe durată determinată, să accepte o poziţie de vădită inferioritate economică şi juridică în raport cu angajatorul, ceea ce va contribui la îndobitocirea totală a naţiei ăsteia amărâte, pe care nu o educă nimeni ci toţi se înghesuie să o prostească şi să o îndobitocească tot mai tare, pentru a o stăpâni şi jecmăni mai uşor.

Cu riscul de a fi patetic, opriţi ciuma portocalie ! Nu îi lăsaţi să ne distrugă relaţiile de muncă, sindicatele, negocierile colective, CES. Nu uitaţi că tot ce este atins de Băsescu şi de ai lui se transformă nu în aur, ci în căcat … aşa că nu le permiteţi să se atingă de relaţia dvs. de muncă cu angajatorul dvs., prin modificarea legislaţiei muncii, deoarece vă veţi umple de rahat şi unii, si alţii.

Nu râdeţi, boierii dvs., crezând că pe dumneavoastră nu vă va afecta modificarea. La fel au zis unii că nu vor fi afectaţi de criză sau de măsurile de austeritate bugetară, ei nefiind bugetari şi cât de rău s-au înşelat … Vă va afecta în mod cert,  indiferent cât de buni şi de neînlocuit la locul de muncă vă veţi crede, că doar şi cimitirul e plin de oameni buni şi de neînlocuit.

Caeterum autem censeo Basescu esse delendum! Altfel vă va distruge el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: