Munca este o brăţară de aur. Hai s-o facem de tinichea.

Sunt de părere că nimic nu se naşte din nimic. Aşa cum nici ştirile referitoare la modificarea codului muncii, colportate prin media de aproximativ o lună de zile, dar intensificate de curând, nu au apărut din nimic.

Bochemonii au avut primele surprize când, în 2009, după instalarea la putere, au făcut epurarea politică a aparatului de stat, eliminând funcţionarii unşi în funcţie de PNL sau PSD. Respectivii concediaţi  au dat statul în judecată şi, fiind prea evidentă concedierea din considerente politice, au câştigat, instanţa obligând să li se plătească lefurile retroactiv şi reîncadrarea pe post. Dacă un angajator privat nu execută în 15 zile o hotărâre de plată a drepturilor salariale stabilite în instanţa, este infracţiune (art. 277 Codul muncii), însă instituţiilor publice nu li se aplică aceeaşi lege penală, deoarece Boc a edictat repejor OUG 71/2009 prin care plata salariilor stabilite de instanţe este amânată pentru 2010, 2011, 2012, deci rostogolire de datorie, până atunci salariaţii trăiesc din aer şi vânt, la discreţie (deşi CCR a declarat în repetate rânduri că OUG 71/2009 este constituţională, mie diferenţa de tratament juridic dintre stat şi privat nu mi se pare nici într-un fel justificată). 

Abia a scăpat Boc de coşmarul epurărilor politice din ministere, coşmar care a necesitat o măsură disperată precum OUG 71/2009, că se trezeşte cu o dificultate şi mai mare : trebuie să onoreze obligaţiile asumate faţă de FMI, la care singur s-a obligat, de reducere a aparatului de stat. Deci concedieri. Dar este previzibil că ăia concediaţii cam dau statul în judecată, cam câştigă, deci trebuie şi reîncadraţi şi plătiţi. Şi ce haliş-veriş am făcut? Niciunul. Plus că aia disponibilizaţi vor trebui după aceea asistaţi – ajutor de şomaj, alocaţii de sprijin, etc., deci alte cheltuieli bugetare cu protecţia socială şi de unde, frate, bani la buget, că e criză cât casa.

Ce ar fi de făcut? Prima idee care le-a spart capul strategilor din guvern a fost să modifice Codul muncii, în sensul eliminării garanţiilor legale acordate salariatului împotriva concedierilor abuzive.

Ce a făcut guvernul Boc în mod concret? Păi după discutarea în guvern, au început să scurgă ştiri în media, prima ştire datând din 15 August 2010 în Ziarul Financiar, că doar publicitatea cumpărată la Mediafax cu „Prima Casă 2”  înseamnă şi obligaţii editoriale, nu e chiar degeaba.

Dar, pentru ca ZF are un tiraj de scară de bloc (conform datelor BRATT , publicaţia „Reţete în bucătărie” are un tiraj de 10 ori mai mare decât ZF), a fost nevoie de artilerie mai grea, aşa că ulterior dl. Videanu a devenit vocal pe temă, fiind preluat de România Liberă (no comment, deşi …) dar şi de presa online. Atunci însă dl. Videanu a anunţat că se vor modifica şi Legea 54 a sindicatelor, Legea 130/1996 a contractelor colective de munca, dar şi Legea 168/1999 privind conflictele de muncă, cu intenţia de a elimina contractele colective, diminuarea rolului sindicatelor la unul de decor, îngreunarea condiţiilor de grevă etc. Toate astea în numele reformei statului, fireşte

Bochemonii au devoalat atunci şi strategia de lucru : asumarea răspunderii în Parlament, pe două „Coduri” : Codul social şi Codul muncii. Asumarea răspunderii avea avantaje imense : nu se dicută nimic în comisiile parlamentare (ce-i aia democraţie parlamentară, dă-o draq), nu vine nimeni cu vreo obiecţie (mucles, gura, mers pe burtă), şi, mai ales, nu se trimite documentul la CES pentru aviz deoarece sindicate care vor exploda, fireşte.

Patronatele au prins din zbor ideea şi marea şansă ca, la vreme de criză, să-şi diminueze cheltuielile cu salariile. Astfel, contractele de muncă încheiate pe durată nedeterminată înainte de criză, pe salarii de dinainte de criză, vor fi înlocuite cu contracte de muncă pe durată determinată, deci fie renegociem salariul în jos, că e criză, fie nu prelungim contractul dacă salariatul nu este de acord cu diminuarea salariului.

Totodată, Andreea Vass a prezentat, în acelaşi ZF, noul concept bochemonic al „flexisecurizării” raportului de muncă (în traducere : se va înlocui regula încheierii contractelor de muncă pe durată nedeterminată în contracte de muncă pe durată determinată) ca fiind reforma statului cea mirobolantă (conceptul este, terminologic, o contradicţie în termeni) iar explicaţiile date conceptului de Adrian Izvoran, secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România sunt aşa de translucide, încât ne onorează să vi le prezentăm şi dvs.:

Dar în aceste vremuri de criză a avea siguranţa locului de muncă presupune a avea o competenţă foarte bună. Această siguranţă poate fi obţinută fie la un singur loc de muncă atunci când eşti foarte bun şi patronul nu renunţă la tine, fie de la mai multe locuri de muncă, când eşti bun la mai multe lucruri, iar angajatorii te caută, ceea ce, de asemenea, presupune o înaltă calificare.” (s.n.)

Printre alte măsuri de „reformă a statului”, vânturate de bochemoni şi de patronate, se numără :

– eliminarea salariului minim pe economie (ca să se poată angaja sclavi pe 2 lei, eventual daţi afară în şuturi dacă mârâie că nu le ajunge)

– eliminarea sau limitarea efectelor contractelor colective de muncă (pentru că sunt negociate cu sindicatele, care mai au ceva forţă de negociere, deci cuprind prea multe prevederi favorabile salariatului)

– eliminarea garanţiilor salariatului împotriva concedierilor abuzive, prin eliminarea cerinţei legale ale cauzei legitime, temeinice şi serioase pentru concedieri care nu ţin de persoana salariatului sau eliminarea cerinţei „abatere repetată” sau „abatere gravă” în disciplinar.

Sindicatele au înţeles ce iobăgie se pregăteşte salariaţilor, la pachet cu anihilarea mişcării sindicale, aşa că s-au mobilizat, iar mitingul din 22 septembrie se pare că a fost un succes (20.000 participanţi), care a speriat un pic guvernul Boc, mai ales că se anunţa altele. În plus, marşul de protest spontan al poliţiştilor (cel ilegal) l-a făcut pe Bălălău să se cace pe el de frică, pentru că oamenii aştia au şi arme.

Aşa că pedelicul s-a văzut obligat sa îşi intensifice activitatea de prosteală pe faţă a publicului, vâzând că nu merge numai prin ziare, şi să diversifice paleta de lătrători în online, lătrători care să susţină „reformarea statului”. Din curiozitate, intru pe un blog al unui conferenţiar de la ASE, să văd justificările economice ale „reformei statului”. Spre surprinderea mea, discursul ex cathedra se referea exact la temele de mare actualitate ale zilei (powerplay-ul zilei), anume nevoia de reformă a relaţiilor de muncă. De curiozitate, postez un comentariu decent şi civilizat, prin care îmi manifest rezervele cu privire la soluţia vânturată de guvern, deoarece va genera abuzuri din partea angajatorului.

Ce am văzut după aceea… Tot felul de ţuţeri şi ţucălari, după modelul Hotnews, m-au bălăcărit în fel şi chip, m-au făcut albie de porci … Am fost, pe rând şi simultan, socialist, comunist, tovarăş, tovărăşel, etatist, sindicalist, monopolist, jurist prost, cu studii la fără speranţă, etc., etc. .. Dacă sunteţi curioşi să vedeţi tupeu, bădărănie portocacalie, tembelism care merge până la a declara că inclusiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Declaraţia de la Nisa sunt nişte tâmpenii, sau cum că avem o Constituţie a României ilegitimă, citiţi comentariile de aici, unele sunt chiar drăguţe, în tembelismul lor cu spume la gură.

Mă scandalizează însă tupeul vocal, luarea de prost, lipsa decenţei în dialog şi aplicarea de etichete jignitoare unei persoane vinovate doar de delictul de a avea o altă opinie (procedeu patentat de Vadim Tudor şi rafinat de oranjgutani). Mă scandalizează că un universitar, care ar fi trebuit să încurajeze schimbul de idei şi dialogul, aşa, de dragul Alma Mater şi academismului, încurajează ţuţeri pentru atacuri la persoană. Mă scandalizează că un universitar face politică şi exprimă opinii angajate politic şi face partizanat făţiş patronatului (într-o lume normală, ASE ar trebui să îşi reconsidere colaborarea cu domnia sa, deoarece legea nu permite cadrelor didactice desfăşurarea de activităţi cu caracter politic).  

Şi pentru că domnul conferenţiar a avut tupeul şi şi-a permis să mă facă socialist, îi promit că îi voi citi lucrările publicate. Cred că, pe lângă luminarea mea cu adevăruri economice, voi descoperi multe lucruri interesante de comunicat publicului.

Caeterum censeo Basescu esse delendum!

PS : Să vă văd solidaritatea … Să vă văd civismul … că dacă nu, nu e de bine deloc!

7 Responses to Munca este o brăţară de aur. Hai s-o facem de tinichea.

 1. Paun Cristian spune:

  Vi le pun eu la dispoziţie pe toate. Unele sunt pe net la liber. Putem avea şi o discuţie pe marginea tuturor lucrărilor mele.

  Din păcate nu sunt pe domeniul dumneavoastră de competenţă: cele mai multe sunt pe Finanţe Internaţionale.

  Munca mea e transparentă şi e pe net de la bun început (12 ani de activitate didactică şi nu doar în ASE): http://www.finint.ase.ro

  Referitor la atacul la persoană v-am mai spus că eu nu instig pe nimeni. Nu v-am atacat prin nimic scris de mine pe blog aşa cum faceţi dumneavoastră însă. Şi nu vă mai faceţi atâtea griji legate de persoana mea sau de viitorul învăţământului. E pe mâini bune credeţi-mă. Cel puţin în ceea ce mă priveşte.

  • cristipetre spune:

   Va multumesc pentru promisiunea publica de punere la dispozitie a respectivelor lucrari, chiar daca apreciati dvs. ca nu sunt in domeniul meu de competenta. Voi reveni cu un mail cu aceasta finalitate.
   Inchei prin a va spune ca, din pacate, nu impartasesc deloc optimismul dvs. referitor la viitorul invatamantului romanesc, din motive care tin de prezent, dar iau nota despre asigurarile dvs. cum ca nu este cazul sa ma ingrijorez despre dvs.

 2. Paun Cristian spune:

  Vă invit şi la primul meu curs de Finanţe Internaţionale pe care îl predau la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi care va avea loc în ASE săptămâna viitoare.

  Cu un mail în prealabil luni vă pot spune şi sala şi ora şi vă aştept cu plăcere. Vă aştept la toate prelegerile dar nu cred că o să aveţi timpul necesar.

 3. […] 2. protestul de la Mioveni faţă de modificările preconizate a se aduce Codului muncii, legii sindicatelor, obligativităţii CCM-urilor etc. Actuala putere este deranjată, în abuzurile zilnice pe care le comite, de existenţa unei protecţii legale a salariatului contra concedierilor abuzive, fie ele de la stat, de existenţa unor CCM care înscriu drepturi pentru salariaţi, sindicate care jenează în caz de concedieri colective sau care scot oamenii la miting contra Guvernului, fie şi numai pentru a dansa “Pinguinul” în Piaţa Victoriei. Despre asta am mai scris, detalii despre cum vor bochemonii să distrugă relaţiile de muncă găsiţi aici. […]

 4. […] (o idioţenie prin concept, demnă de “inteligenţa” portocacalie care o emană, aici sunt detalii), zilele acestea canalul oficial portocaliu de pus căcat în ventilator şi […]

 5. […] prea târziu. De rahaturile astea se discută încă din august 2010 (am mai scris despre asta, aici). Atunci unde eraţi, de ce nu vorbeaţi de atunci de sclavagism, domnule […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: