Gâlceava premierului Tudose cu bancile

Tudose vrea bani la buget pentru pomeni electorale, Tudose pune ochii pe bancile evazioniste si-si propune sa le taxeze activele. Bancile nu stau, activeaza lobby-ul la turatie maxima, BNR prin Isarescu si alte trompete urla, Johannis sare în apararea amâratilor de bancheri (saracii, oprimati de ‘ciuma rosie’ sa plateasca si ei taxe ca restul populatiei, ameninta cu vânzarea OTC a titlurilor de stat detinute). Concluzia: Tudose este obligat sa se razgândeasca cu privire la impozitarea bancilor dupa noi reguli, dar ‘asmute’ ANAF cu controale ‘tematice’ la banci cu privire la deductibilitatea unor cheltuieli care duc bancile pe pierdere fiscala. Bonus, ANPC este asmutit si el asupra bancilor, iar raportul ANPC este facut public la instigarea aceluiasi premier.

Declaratia publica a premierului Tudose de acum câteva zile (referitoare la refuzul acestuia de a încasa salariul prin card bancar pentru a evita comisioanele bancare) este naucitoare, pentru o persoana vorbind de pe pozitia de premier al României. Aceasta declaratie, preluata pe larg de presa (spre deliciul acesteia) si raspândita ca un rahat pus pe ventilator, trebuie citita în context. Contextul este dat de tentativa esuata (dar nu abandonata, pare-se) de a impozita bancile pe active si nu pe profit, dar si de controalele ANAF iar, mai recent, ANPC.

Banuiesc ca nu poate fi deloc amuzant, dar deloc amuzant, sa lucrezi astazi în banci, mai ales cu atributii în raportare financiara (contabilitate de exercitiu), când vine ANAF-ul ‘chitit’ sa demonstreze ca faci evaziune fiscala prin deturnarea artificiala a profitului. La fel, nu este usor sa fii ofiter de compliance, daca este sa ne luam dupa raportul ANPC (facut public la instigarea premierului, ceea ce ma face sa cred ca si controlul ‘tematic’ efectuat de ANPC este tot ‘la ordin’ de la dl premier, de ciuda ca a fost ‘facut’ în ceea ce priveste initiativa de revizuire a taxarii profiturilor bacare).

Deci Tudose le-a ‘întors-o’, le-a ‘tras-o’ si el celor din banci. Nu-i taxeaza dupa reguli noi, dar insista sa aplice regulile vechi cu o rigoare care o sa îi nauceasca. Plus ca ANPC-ul i-a facut (din nou) de rusinica, de parca mai era nevoie. Plus comunicarea cu populatia, la care Tudose este câstigator net. Tudose va fi simpatizat de toti clientii care suporta comisioanele abuzive si de neam prost, disproportionate prin raportare la serviciile prestate. Tudose va fi iubit de toti debitorii jecmaniti de practici bancare abuzive. Tudose va fi chiar stimat, apreciat pentru „curajul” de a refuza primirea salariului pe card – chiar existând pericolul de a fi emulat, imitat de persoane plicitsite sa achite sume exorbitante drept comision de interogare sold, comision de retragere numerar, comision de întretinere cont, comision de încasare, comision de plata, comision de emitere card etc. etc.

Bancile ies din gâlceava cu premierul Tudose cu reputatia ferfenita si botita si mai tare (de parca mai era nevoie): au îndraznit sa ameninte statul prin amenintarea cu vânzarea titlurilor de stat detinute, deci amenintare la suveranitatea de stat – chestie care sigur va impune represalii … ăăă, pardon, masuri de mitigare a riscului. Toate chivutele nationaliste, toti rrromânii verzi vor tipa contra multinationalelor-banci: santajistii neamului românesc, dusmanii românismului, hotii care ne sifoneaza averea si ne spoliaza ‘tarisoara’. Toti detinatorii de cont sau imprumutatii vor da un ‘huo!’ sincer bancilor, daca citesc raportul ANPC, mama lor de bancheri hoti, hulpavi si perfizi.

Mie personal mi se pare ca PSD-ului (si lui Tudose personal) i se rupe de pauperizarea, tot mai accentuata, a unei paturi largi a populatiei. Ei doar au încercat – si pare-se ca au reusit – sa gaseasca tapi ispasitori si sa arate ca nu ei, aia din guvern, îi fura pe români, ci bancile.

Constat cu tristete ca insitutiile de credit din România (cu BNR si Mugurel personal în frunte), habar n-au în ce consta riscul reputational: altminteri amenintarea cu vânzarea titlurilor de stat nu ar fi trebuit sa apara, niciodata, vreodata, prin presa. Faptul ca bancile au o reputatie atât de proasta face posibil jocul politicianist al PSD, face posibila luarea lor de tap ispasitor preferat, de catre gargaragiii de serviciu de prin PSD. Cu amaraciune constat ca nimeni din BNR si banci nu crede ca actiuni temeinice trebuie întreprinse pentru a repara din prejudiciul de imagine al sistemului bancar, altfel falimentul este previzibil daca oamenii încep a tine banii la saltea, ca doar asa îi învata premierul.

2 Responses to Gâlceava premierului Tudose cu bancile

 1. Dan spune:

  WELCOME BACK!!! de acord cu concluziile.

  trei observatii totusi – bancile din Romania au raportat profituri fabuloase (comparate procentele) fata de surori ale lor din alte tari, fapt care nu s-a reflectat totusi si in plati la buget (in conditiile in care regimul lor fiscal nu este totusi asemanator cu al uni srl sau sa ordinare). Si a doua… daca bancile nu au profituri (vanzarea de credite, fie ele si neperformante, la doar 5-10% din valoare, majoritar in grupuri apartinand aceleasi banci mama) oare deponentii romani nu sunt in pericol de a deveni actionari „fictivi” ai unor banci care nu sunt romanesti?
  A treia (de ordin personal) ar fi ca cel mai bine ar fi ca titlurile de stat sa fie vandute direct sau prin intermediul bancilor de stat (fie si doar partial) persoanelor fizice si juridice rezidente in Romania, cel putin atat timp cat dobanzile acestora sunt platite din taxele platite de aceeasi rezidenti.

  • cristipetre spune:

   Sal’tare, domnule,

   De acord cu dumneata. Cu câteva mentiuni: 1. Observatia 1 – am citit pe undeva (dar nu îmi amintesc exact unde) o statistica a ratei profitabilitatii activitatii de baza (profit operational) al bancilor în România: 180%. Da, domnule, 180%. Stiu mii de fabrici în China care lucreaza pe o marja de profit de 3-5%!! 180% este un procent de profitabilitate sfidator de mare. Deci bancile care au raportat totusi profit nu l-au putut disimula. Pe observatia 3 – as fi de total acord cu deschiderea pietei titlurilor de stat catre populatie. As prefera sa investesc bruma de economii în titluri de stat, garantate de stat, cu d dobânda de 2-3% decât sa stau cu lichiditatile în depozite bancare cu 0.5%, ‘garantate’ chipurile de Fond! Oamenii inteligenti de la butoane stiu asta. A taia bancile de la pomana dobânzii din titluri de stat ar fi afrontul final – unii chiar ar da faliment pentru ca iau lichiditati de la populatie cu 0.5% si investesc banii în titluri de stat de pe urma carora iau 3% la scandenta. Având în vedere masurile de ‘mitigare’ la care am facut referire în articol, este posibil ca Ministerul de Finante, cât timp o fi el detinut de pesedeu, sa puna în discutie deschiderea pietei catre populatie întâi, apoi catre banci, asa, ca sa îi cuminteasca pe obraznici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: