Concluzii la afacerea judiciara Stanciu vs Rarinca. Va urma(?)

A aparut, pe surse, pe luju.ro, un fel de motivare a deciziei definitive de achitare în cazul Rarinca. Desi documentul este prezentat ca fiind documentul final, este evident ca ne aflam în prezenta unei ciorne, a unui draft al deciziei finale. Ceea ce este evident este ca decizia finala nu va fi sensibil diferita de versiunea “pentru presa”. Oricum, textele SMS-urilor incriminatoare sunt prezentate pe larg, toata lumea le-a putut citi si fiecare a putut decide pentru el daca fapta i se pare a fi santaj sau nu (mie personal mi s-a parut a fi santaj, cu mentiunea ca pare a fi generat de disperarea de a nu îsi recupera banii).

stanciu_livia

Am citit documentul de achitare cu atentie. Este prost per ansamblu, dar are detalii delicioase si picante foc. Juridic, concluzioneaza ca fapta imputata de Stanciu doamnei Rarinca nu are caracter penal. Este o fapta ilicita, dar nu un ilicit penal (ceea ce înseamna ca si Vasilica Danilet are dreptatea lui, desi noi stim ca mânca stercobilina cu polonicul). Ce nu explica decizia este exact cauza care înlatura caracterul penal al faptei. Desi decizia face referiri la comportamentul Liviei Stanciu de dinainte de reclamatie, nu indica exact ca acest comportament al victimei este cauza care ar înlatura caracterul penal al faptei. Din acest punct de vedere hotarârea este incompleta (nu indica precis cauza care înlatura caracterul penal al faptei, deci nu indica precis de ce a fost achitata doamna Rarinca). Deci si DNA are dreptate sa atace o asemenea decizie cu contestatie în anulare (desi noi stim ca, la rândul lor, cei de la DNA manânca stercobilina cu polonicul, pentru ca nu au mai atacat cu contestatie pâna acum, vreodata, nici o alta decizie de achitare http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/parteneriatul-otravit-contestatia-in-anulare-prin-care-dna-forteaza-la-cab-desfiintarea-deciziei-de-achitare-a-marianei-rarinca-este-doar-o-continuare-a-represiunii-impotriva-pensionarei-tinute-degeaba-6-luni-in-arest-dupa-plangerea-sefei-iccj-livia-stanc).

Dupa ce am stabilit ca motivarea deciziei de achitare a doamnei Rarinca are tot atâta valoarea juridica precum decizia de condamnare de la prima instanta, e timpul sa ne uitam la detalii si la consecinte.

1) Prima consecinta este ca Livia Stanciu, sefa ÎCCJ dimpreuna cu Ciorduta Kövesi, sefa DNA par a fi “partenere” la represiune nedreapta. Graba si promptitudinea cu care DNA a instrumentat acest dosar sunt clare, evident în considerarea persoanei sefei ÎCCJ. Aceste elemente sunt prezentate în detaliu în hotarârea de achitare (se pare ca astfel de suspiciuni, de exces de zel si ultraviteza de reactie a DNA, au determinat banuiala completului de recurs ca Rarinca ar fi nevinovata). Cu alte cuvinte, DNA s-a împuscat singura în picior.

2) Livia Stanciu iese cu o imagine sifonata rau: un judecator în penal, fost procuror, mai mult, cel mai mare magistrat al tarii, care nu poate aprecia corect daca propria plângere prealabila are fundament, nu îsi merita salariul si pozitia. În plus, suspiciunea ca plângerea respectiva a fost facuta exact pentru a se sustrage de la plata obligatiilor civile succesorale este de nesters. Deci pentru foarte multi, Livia Stanciu va fi egal cu abuz de functie si represiune nedreapta.

3) Toata mascarada cu procesul penal de santaj nu a fost decât un pretext pentru a justifica filajul si perchezitiile dispuse de DNA, la domiciliul doamnei Rarinca si concubinului ei, pentru a se ridica orice petec de hârtie care o putea incrimina pe Stanciu. Utilitatea perchezitiei “la sânge” nu se justifica în nici un fel: fapta s-a comis prin telefon si SMS, DNA avea tot ce era necesar pentru a trimite în judecata – dar Stanciu ar fi ramas vulnerabila pe viitor. Deci perchezitii la sânge, inclusiv la concubin, inclusiv la masinile acestora, filaj audio-video-comunicatii, ridicarea tuturor înscrisurilor incriminatoare si Livia Stanciu poate respira usurata, cu Rarinca la racoare “preventiva” : vivat justitia!

4) Stranie de tot povestea arderii arhivei avocatului Staniu, sotul primei doamne a justitiei române. Asa ceva este ilegal – legea vorbeste ca arhivele nu se distrug ci se transfera la un alt cabinet, în baza deciziei baroului. Întrebarea persistenta: ce era atât de putred în arhiva unui avocat, sot al judecatoarei supreme, de trebuia distrus cu orice pret, în dispretul legii? De ce ar fi ordonat Livia Stanciu personal arderea arhivei? Eu am banuielile mele, grave, referitoare la motivele reale ale arderii arhivei sotului Liviei Stanciu, banuieli care ar explica numirea Liviei Stanciu pe functie în 2010.

La capitolul ciudatenii, trebuie sa mentionam ca DNA a pus în joc disproportionat de multe resurse de care dispune: provocarea, ascultarea telefoanelor inculpatei (dispusa anterior audierii partii vatamate!!!!!!! Ce ciudat, dar în România se poate), supraveghere vídeo, áudio si fotografiere plus interceptarea telefoanelor si comunicatiilor. Pentru un amarât de santaj!!!! Nu, nu este vorba despre investigarea unui santaj, disproportia este prea mare : acestea sunt mijloace securistice fara doar si poate! RM a fost pusa sub filaj total pentru un santaj? Nu, Livia Stanciu este protejata de Secu, cu mijloace de Secu … aaaa, pardon, scuzati, este vorba de ‘parteneriat de nadejde’ si de ‘stat de drept’, nu de cârdasie între securisti si de reprimare securistica …

5) Rarinca nu a “ciripit” nimic, nici macar acum. Discretie sau frica? Mai mult a doua, as opina eu. Daca Rarinca a executat sase luni de bulau doar pentru o amenintare cu devoalarea secretelor negre ale Liviei Stanciu, cred ca pentru dezvaluirea propriu-zisa ar fi luat vreo douaj’de ani, deci e normal ca femeia sa nu “ciripeasca” – doar nu doreste sa moara în puscarie. Ceea ce a retinut instanta de achitare, din insinuarile prudente facute de inculpata, despre traficul cu achitari realizat de sotul doamnei Stanciu este deajuns sa stârneasca un dubiu urias cu privire la probitatea profesionala a acesteia.

6) Are vreo sansa DNA la contestatia în anulare? Teoretic, da. Decizia de achitare este lacunar redactata, pare ilegala (prin neindicarea cauzei care înlatura caracterul penal al faptei). Dar ma tem ca DNA se împusca în picior, din nou: va determina aprige dezbateri si va aduce în discutie exact acele motive pe care ei le doreau trecute sub tacere. De dragul de a-si dovedi “infailibilitatea” si de a o “spala” pe Livia Stanciu, vor genera discutii care pot duce exact spre zone în care îsi doresc liniste: mijloacele securistice … aaa, pardon disproportionate, de instrumentare a cauzei si arderea arhivei. Atentie, mai copii, cu contestatia în anulare sa nu va împuscati (din nou) în picior! Si apoi, chiar daca s-ar admite – cui prodest? Cui bono? Doar pentru ‘albirea’ Liviei sa va asumati un risc imens de imagine, riscul ca lumea sa va perceapa în termenii DNA=Directia VI (Anchete Penale) Securitate?

În loc de concluzie, as îndrazni sa amintesc celor de la Secu DNA ca nu exista nimic mai potrivit cu aproximatia de democratie sub care vietuim decât pastrarea aparentelor de democratie, legalitate si competenta. Daca nu respectam fondul, sa respectam macar forma si sa lasam macar impresia. Livia Stanciu nu a fost niciodata o eminenta a dreptului : ea trebuia sa fie numita la sefia ÎCCJ pentru a livra rezultate “parteneriatului”(ceea ce a facut), mimând o probitate ireprosabila. Dupa scandalul Rarinca, nimeni nu mai crede în basmul probitatii ei morale si profesionale, deci ea nu mai aduce servicii ci deservicii “parteneriatului”, prin ricoseu. Este timpul sa fie înlocuita cu o persoana noua, asijderea cu o probitate morala ‘ireprosabila’, de dragul salvarii aparentelor macar.

Decenta îi cere sa demisioneze, opinia publica cere, imperativ: Stanciu, dispari!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: