Dnul Grațian Ghețea minte de înGhețea apele : „Bancile nu au fost niciodata ajutate de statul român”

Dnul Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Române a Bancilor, a declarat (apud Cotidianul) ca avem un sistem bancar sanatos, care nu a fost ajutat NICIODATA de statul român.

Oare asa sa fie?

Oare ce s-a întâmplat cu creditele neperformante ale Bancii Agricole? Nu au fost preluate de statul român, iar ce era bun, dezirabil din Banca Agricola a fost vândut pe doi lei Raiffeisen Bank? Asta nu este ajutor de stat, când pierderile sunt publice, iar câstigurile private?

Oare ce s-a întâmplat cu Bancorex? Nu au fost tepele preluate, dupa aceeasi reteta, la bugetul de stat, iar creditele profitabile au ajuns la BCR si de acolo la Erste? Cum se cheama atunci când statul acopera pierderile, dar câstigurile sunt private? Ajutor de stat, domnule Ghetea.

Dar poate ca domnul Ghetea s-a referit la criza financiara actuala, la perioada 2007-2012. Dar … parca nici aici nu are dreptate. Pe de o parte, pentru ca deciziile BNR de reducere a rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale au subtiat semnificativ rezervele BNR, care a trebuit sa contracteze credite de la FMI pentru refacerea rezervei valutare; deci statul s-a împrumutat la extern ca sa poata sa poata elibera, la intern, bani bancilor comerciale. Statul, prin impozitare si taxare, va înrautati situatia propriilor cetateni ca sa poata rambursa creditele FMI, numai pentru a tine bancile românesti în picioare (care s-ar fi prabusit din 2010 daca nu li s-ar fi dat gura de oxigen a reducerii RMO). Deci pierderi si costuri publice, beneficii private. Dar bancile nu, nu au fost ajutate de stat, o zice dl. Gretea.

Apoi, statul emite în draci obligatiuni si titluri de stat, care se vând pe piata interbancara sau contracteaza credite bancare pe termen scurt. Beneficiari – bancile interne; astfel, cu banii eliberati de BNR din scaderea RMO, bancile comerciale au avut ce da cu împrumut (cu dobânda de 6%) statului român pe termen scurt si mediu (operatiile au avut loc cvasisimultan). Deci, pentru aceeasi bani, statul român plateste dobânda atât la creditul FMI, dar si dobânda la bancile comerciale care le reîmprumuta aceiasi bani. Concluzia ? Pierderi si costuri publice, profituri si beneficii private.  Ajutor de stat pentru banci, domnule Ghetea? De ce MF nu a oferit obligatiunile spre subscriere populatiei? La 6% dobânda, cu debitor statul, as fi investit si eu cei doi bani pe care îi am, decât sa îi tin în banca cu 2,5% dobânda (ba si mai putin, daca te gândesti la impozit si inflatie). Dar nu, creditele au fost acordate de banci private. Cheltuielile cu dobânzile sunt publice, în sarcina statului, veniturile din dobânzi sunt private. Acesta n-o fi ajutor de stat?

În plus, daca este sistemul bancar atât de sanatos si nu are nevoie de ajutor de stat, de ce trebuie, de nu stiu câte ori pe an, ca BNR sa injecteze lichiditate (sa dea bani bancilor, care crapa din lipsa) pe piata interbancara prin tranzactii repo? Oare de ce trebuie BNR sa dea bancilor bani cu împrumut, daca ele o duc atât de bine si nu au nevoie de ajutor? Înca  nu a fost uitata criza de numerar (lei) aparuta si în România când bancile nu s-au mai împrumutat una pe alta. Fara interventia BNR am fi asistat la falimente bancare în lant. Noroc cu tranzactiile repo pe lei si cu BNR, altfel sistemul bancar era în cofa. Dar bancile nu au fost deloc si niciodata ajutate de stat, nu-i asa, domnule Ghetea?

Domnule Ghetea, o sa va mire sa aflati, dar statisticile BNR sunt publice. Când lumea citeste ca rata activelor neperformante a ajuns la 22%, în medie, pe sistemul bancar românesc, iar activele neperformate, ca pondere fata de activele bilantiere, reprezinta mai mult de 12%, întelege si singura ca sistemul bancar românesc este în cofa. Nu se poate ca bancile, în medie, sa aiba 22% din clienti neplatitori si 12% pierdere si sa sustii ca respectivele banci sunt sanatoase. Mai minte omu’, domnule Ghetea, dar nici chiar asa, minciuni sfruntate, de înGhețea apele…

O lege de aur a comunicarii publice (de la James Hacker citire) spune ca : „Do not believe anything until it is officially denied„. Cum domnul Ghetea este presedinte ARB (deci reprezinta toate bancile) si neaga orice ajutor de stat acordat bancilor, ba mai si afirma ca sistemul bancar românesc este sanatos, începem sa ne gândim serios unde sa ne tinem banii, în ce banca sau, mai ales, în ce tara. Ca în România cea cu sistemul bancar cel sanatos nu prea îti vine (banci sigure precum Dacia Felix, Columna, Banca Religiilor, Turco-Româna, Agricola, Bancorex, Albina etc.).

ERRATUM : Am fost tras de urechi, pe buna dreptate, de catre cititori cu memoria mult mai buna ca a mea, ca am uitat de „Prima Casa 1„, „Prima Casa 2„,  „Prima Casa n!” … programe de stat prin care bancile au putut sa acorde credite imobiliare, beneficiind de garantii de stat de aproximativ 3 miliarde de EURO. Daca respectivele credite merg bine, profitul din dobânda este privat; daca merg prost si debitorii nu platesc ratele, banca executa garantia de stat, deci banca executa statul. Înca o data, beneficii private, pierderi publice, de „numai” 3 miliarde de EURO.  Nu, nici asta nu este ajutor de stat, ca doar a zis dnul Ghetea, nu-i asa?

Anunțuri

6 Responses to Dnul Grațian Ghețea minte de înGhețea apele : „Bancile nu au fost niciodata ajutate de statul român”

 1. Alexx spune:

  Ai uitat esentialul –
  Prima Casa, pentru care FNGIMM emite garantii de stat.
  S-a ajuns la ~ 3mld euro garantii, care, conform legislatiei in vigoare, au acelasi statut cu cel al imprumuturilor de stat (incarca datoria publica, serviciul datoriei publice, si confera titlu executoriu asupra activelor statului, in cuantumul garantiei)

 2. cosminos spune:

  Ai uitat de Prima Casa 🙂

 3. catalin spune:

  Trebuie sa vada si domnul GURAN articolul asta!!!! Sa vedem cine e LACOM SI cine e PROST????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: