Mugur Isarescu : „E clar ca România are o lipsa a economisirii”

E clar ca România are o lipsa a economisirii„, grai Mugurel. Eu propun, pentru genialitatea, originalitatea, pionieratul unei astfel de opinii îndraznete sa îi acordam dlui guvernator premiul Nobel pentru economie, atâta desteptaciune în capul unui om, muritor, nu se poate imagina. Eu cred ca Isarescu este cel putin semizeu, daca a descoperit utilitatea economisirii. Descoperirea pietrei filosofale este o bagatela pe lânga devoalarea importantei economisirii în constitutirea capitalurilor investitionale. Aferim, ca dastept esti! Give the man a bloody medal!

Poate ne mai explica dl. Isarescu, daca tot este convins de utilitatea economisirii, urmatoarele aspecte pe care nu le pricepem:

1. De ce nu s-a opus la fel de vehement si de vocal când Boc a introdus impozitul de 16% pe dobânzi? Dobânzile erau si asa mici, abia daca acopereau inflatia (sau nu o acopereau deloc, ci erau chiar real negative), cu impozitul de 16% deponentii pierd bani la banca, nu câstiga nimic; atunci nu era îngrijoratoare uciderea economisirii celei trebuincioase, prin masuri fiscale aberante cum numai bochemonii au putut lua?

2. De ce nu se implica BNR în corectarea ecarturilor prea mari practicate de banci între dobânzile la depozite (2-4%) si cele de la credite (7-12%)? Daca ar mai creste dobânda la depozite si populatia ar întelege ca ar câstiga bani, nu ar pierde bani prin economisire, am ajunge la rezultate multumitoare ale economisirii, ca românii nu sunt prosti. Daca ar scade dobânzile la credite, ar putea sufla sau rasufla usurati cei cocosati de creditele ipotecare românesti SCANDALOS de scumpe fata de media europeana, ar reusi sa puna un banut deoparte pentru o zi neagra, un proiect investitional, renovarea apartamentului etc. Dar nu, BNR aplica politica lui „laissez-faire” (adica lasa bancherii sa descurajeze economisirea, la care trebuie sa plateasca dobânzi, în favoarea creditarii, la care încaseaza dobânzi, este mai lucrativ pentru bancheri, desigur). Sa va spun, ca fapt divers, ca HSBC acorda credite cu LIBOR + 0,5%? Da, o marja de profit de 0,5% este de ajuns în UK. La noi se poarta EURIBOR + 6% (de 12 ori mai mare lacomia si dorinta de belire a gugustiucului care a facut prostia sa semneze contractul de credit), sub ochii umezi si îngaduitori ai BNR, care se uimeste apoi, se cruceste ca românii nu economisesc.

Chiar si pentru economiile în EUR, o dobânda de 2-4%, minus impozitul 16% înseamna pierdere de valoare, pentru ca inflatia este de peste 5% (adica la anul nu mai poti cumpara acelasi lucru cu ieuroii aia, din cauza inflatiei care a ridicat preturile). E bine, e corect, e moral sase plânga guvernatorul BNR de lipsa economisirii când BNR nu întreprinde nimic înspre stimularea ei, ba dimpotriva?

3. Oare BNR nu a avut un cuvânt de spus când, în anul 2011, în perioada Udrea, MTDR nu s-a achitat integral de obligatia legala, care izvora din legea bancara, de a plati prima de stat celor care reusisera sa economiseasca doi leuti? Nu, lasa, ca este mai bine ca Udrea sa cheltuie câte 20 milioane de EUR pe patinoare la tara, frunzulite si lendovcioisuri, decât ca MTDR sa îsi execute o obligatie legala de stimulare a economisirii. Era vorba de legea bancara, domnule serif al bancherilor, de ce nu ai vegheat ca masurile legale pentru stimularea economisirii sa fie respectate de ministri? Sau doamna Udrea era off-limits pentru aplicarea legii, în general si a legii bancare, inclusiv?

4. Pe lânga lobby-ul pro-banci (precum în cazul faimoasei OUG 50/2010), a facut BNR lobby înspre Guvern sau Parlament pentru adoptarea unor masuri tintite pentru stimularea economisirii? Nu, Guvernatorul prefera sa tina lectii de economie si debitarea de platitudini gaunoase, truisme prafuite si sarbede, cu aerul doct ca a descoperit perpetuum mobile si miezul din dodoasca.

România merge cu fundul în sus; este clar ca România este tara matroanelor de bordel virtuoase si evlavioase, daca Mugur slobozeste declaratii de-astea pe cavitatea orala si ramâne neschimbat în functie, de la numirea sa în functie, în Pleistocen, pâna în era noastra.

Anunțuri

One Response to Mugur Isarescu : „E clar ca România are o lipsa a economisirii”

  1. bobinus spune:

    f tare comentariu, astia care trebuie sa ne protezeje se mira ulterior ca am fost beliti… sa economisim bine (not!).
    mall-urile sunt pline de finantisti care au belit gugustiucul mioritic, pana cand isi pune asta aripa in cur si emigreaza si lasa apoi bancile cu ochii umezi ca le-a zburat vaca de muls, sa vedem cine mai economiseste atunci, o sa avem o economie nationala orientata pe via lui Isarescu de la Urlati!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: