Jean-Philippe Rameau : Dardanus (1739), Tambourins

„Le tambourin” era, acum niste sute de ani, un dans popular provensal, vioi si ritmat (cu tobe, fireste). Aproape toata muzica de scena franceza contine macar un tambourin (inclusiv la filo-germanul Gossec sau la de-a dreptul neamtul Gluck) .
Le tambourin, alaturi de „la gigue”, „la gavotte”, „la chaconne” etc. au fost eliminate din muzica de pornirea standardizatoare germana, care si-a impus necrutator punctul de vedere al „clasicismului vienez”. Prin faimoasa „Querelle des Bouffons”, Rameau a pierdut batalia pentru mentinerea unui specific al muzicii frantuzesti, care s-a topit în valul italo-german care a inundat Europa în prima jumatate a secolului luminilor.
Diversitatea este, dupa mine, o bogatie si un câstig mai mare decât standardizarea. Cum menuet si vals ati ascultat pâna la plictis si dincolo de el, haideti sa mai ascultam si altceva. Un tambourin.

PS : Daca stie cineva când va pune în scena Opera de la Iasi „Les Indes Galantes” de Rameau, daca vor merge prin turneu cu opera lui Rameau, sa îmi lase si mie un mesaj, as vrea mult sa vad asa ceva. Îmi place enorm Rameau, as vrea sa îl vad cântat de ai nostri … Multumesc.

Anunțuri

One Response to Jean-Philippe Rameau : Dardanus (1739), Tambourins

  1. Doru spune:

    Adorabil …
    Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: