Charpentier : ”Te Deum Laudamus”, dedicat lui Louis XIV

Aflându-mă în spaţiu francofon, la Bruxelles, am descoperit un compozitor despre care nu se vorbeşte – şi din care nu se cântă deloc – prin România – Charpentier, Marc-Antoine, baroc timpuriu, Franţa.
Charpentier a fost amic cu Molière. La fel ca şi Molière, a scris din greu spre slava lui Louis XIV. Cui îi place Molière, nici Charpentier nu are cum să îi displacă. Pentru deliciul dvs., am ales un fragment supercunoscut, preludiul din Te Deum-ul dedicat Regelui-Soare, devenit în zilele noastre imnul Eurovision.
Am ajuns să ador muzica barocă franceză, har domnilor Charpentier şi Rameau; deplâng sărăcia si standardizarea impusă de clasicismul german, care a înlăturat din muzica clasică, nemeritat şi arbitrar, toate manifestările franţuzeşti precum la gigue, la chaconne, le tambourin, la gavotte, l’opéra de chasse, la tragédie en musique etc. Ştiu că învingătorul ia tot, dar cred că tabăra învingătoare a clasicismului vienez ne-a luat tot şi nu ne-a dat la schimb decât plicticosul menuet şi valsul vienez, dar ne-a lipsit de atâtea altele ….

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: