Trofeul calitatii în justitie politizata. S-a deschis înca o cutie cu viermi, cea a vendetelor justitiare

Am mai scris, ma repet : consider ca sentinta data în „Trofeul Calitatii” este una politica. Pentru a afirma aceasta, ma bazez pe faptul ca nu s-a retinut în sarcina lui Nastase nici un act material de „folosire a influentei” pentru deturnarea de fonduri. Aceasta „folosire” a fost dedusa, indirect si foarte incert, pe baza de prezumtii. Ori dreptul penal, ala care rateaza vieti in caz de condamnare pe nedrept, nu trebuie sa functioneze pe baza de prezumtii, ci pe baza de probe materiale, „dincolo de orice dubiu rezonabil”. Ceea ce nu este cazul. Adrian Nastase este adevaratul trofeu al calitatii justitiei politizate, cum bine scria Roxana Iordache.

Umilinta condamnarii si injustitia amara a condamnarii pe nedrept îi vor fi parut insuportabile lui Nastase. Emotional, înteleg gestul fostului premier, a celui care a negociat si încheiat aderarea României la NATO si în UE, care a scos tara din marasmul economic postcederist si a asezat-o pe un trend ascendent, de prosperitate si crestere economica. Si mie mi s-ar parea dureros de nedrept, daca as fi scos o tara din rahat si as fi vârât-o în NATO si UE sa ma vad condamnat pe baza de învinuiri aiuritoare. Tony Blair s-a facut vinovat de sperjur fata de Parlementul britanic (în speta Irak) si Jacques Chirac de mismasuri financiare în fosta calitate de primar al Parisului. Si cu toate astea, desi au fost blamati de sistemul judiciar, au fost scutiti de umilinta suprema a executarii pedepsei, din respect pentru mandatul anterior. Credeti ca România este mai breaza, ca sistem judiciar, decât Franta sau Marea Britanie? Chiar credeti ca o condamnare definitiva cu suspendare, dar, mai ales, cu interzicerea drepturilor politice, nu ar fi facut din Adrian Nastase un cadavru politic? Ba bine ca nu … Însa niste oameni de nimic, plini de ura, au dorit sânge … Ura poate sa justifice persistenta cu care s-a cerut pedeapsa cu executare, când o pedeapsa cu suspendare dar cu interzicerea dreptului de a fi ales sau de a ocupa vreo functie publica ar fi fost de ajuns; ura justifica de ce unii se bucura la aflarea sentintei si, culmea ororii, la aflarea vestii tentativei de sinucidere a lui Nastase…

Îmi exprim certitudinea ca, la CEDO, cu Cazacu si Popescu pe post de avocati, Nastase va obtine reparatia morala pe care o merita. Va obtine în mod cert recunoasterea faptului ca nu a avut parte de o instanta independenta si impartiala (compunerea completului la fond, cu un fost procuror de la DNA, deci acuzatorul judeca) si de un proces echitabil (972 de martori în acuzare fata de 5 în aparare sare în ochi oricui), în sensul articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Basescu si oranjgutanii lui au deschis, imediat dupa instalarea guvernului Ponta, o cutie cu viermi : cea a plagiatului si studiilor politicienilor. Dupa Dumitrescu a urmat Mang, dupa Mang Kovesi, dupa Kovesi Ponta, dupa Ponta Udrea. Vor mai urma, sunt sigur. Cutia de viermi a plagiatului nu mai poate fi închisa acum.

La fel va fi si cu condamnarea politica a lui Nastase : Basescu, pe final de mandat, a deschis înca o cutie cu viermi pe care nu  va mai putea închide la loc. Uita de dosarul Flota, uita de dosarul de spalare de bani, uita de casa din Mihaileanu, uita de tâlharirea unei jurnaliste la televizor, uita de condusul masinii beat manga. Uita de retrocedarile dubioase (penale, pe de-a dreptul) semnate cu mânusita lui în perioada în care a fost primar al Bucurestiului (satul francez/parcul Bordei la amicul Constanda sau cazul faimos Nicolaide, de exemplu, iar lista este luuuuunga rau). Daca, prin raportare la Trofeul calitatii si Adrian Nastase, pe regula de trei simple, Basescu va primi sute de ani de puscarie cu executare.

Basescu, Macovei, Tapalaga si Tismaneanu : aveti sânge pe mâini. L-ati dorit, l-ati cerut fara încetare, l-ati revendicat. Îl aveti. Sângele lui Nastase, cald si înca gâlgâind din plaga împuscata, este pe mâinile voastre. Cu securiciul, dosarul fabricat si propaganda de intoxicare, v-ati umplut de sângele lui Nastase pe mâini. Nu e nici o problema, va veni vremea sa dati socoteala si voi, mai ales ca acum s-a deschis cutia cu viermii vendetei justitiarde.

Traim vremuri triste. Suferinta, nedreptatea si umilinta unui om inteligent, cult si educat, devenita insuportabila si care l-a determinat sa faca gestul extrem, este amusinata de apostolii urii, care nu au decenta sa taca. Volodea Tismaneanu ne dovedeste astfel ca, desi cica ar fi citit biblioteci de carti, n-a priceput nimic din ele, n-a asimilat din ele nici macar un dram de decenta, umanitate si compasiune fata de tragedia unui om cazut.

Anunțuri

4 Responses to Trofeul calitatii în justitie politizata. S-a deschis înca o cutie cu viermi, cea a vendetelor justitiare

 1. paul spune:

  nea cristi,pai mata spui de fapt ca adrian nastase este vinovat!cica si chirac facuse niste mismasuri si a fost iertat.tony blair deasemenea.

  • cristipetre spune:

   Montajul financiar „Trofeul calitatii” – ISC – intermediari – Eurografica este la limita legalitatii; însa Nastase a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 13 din legea 78/2000 (fapta unui lider de partid de a folosi influenta sa pentru obtinerea de avantaje necuvenite), in forma continuata. Ori fix fapta de folosire a influentei nu a fost demonstrata in nici un fel, numai pe baza de prezumtii, ceea ce nu se poate admite in drept penal.

   În concluzie, prin raportare la „capul de pravila” invocat de procurori, neprobat in nici un fel si retinut de instanta (art. 13 din Legea 78/2000), Nastase este nevinovat. 100%.

 2. Mihai spune:

  „Sângele lui Nastase, cald si înca gâlgâind din plaga împuscata” Haha, wow, ce text dramatic :)))))
  Ia spuneti, ati plans pentru sarmanul Nastase? Nu va rusinati, si eu am plans cand l-au impuscat pe Ceausescu. Aveam 6 ani…

  • cristipetre spune:

   Fraza „dramatica” are, din anumite puncte de vedere, valente de adevar, stiut fiind ca exista nu numai autori directi ai unei fapte, ci si instigatori sau unii care determina respectiva fapta prin intermediari, asa numitii „autori de mâna lunga”. Ce ma mira pe mine este ca unii oameni nu sunt sau nu mai sunt în stare sa perceapa aceasta dimensiune, a umanitatii, a compasiunii, a respectului fata de suferinta aproapelui – nu ramâne decât o reactie de fiara, un rânjet de hiena, o batjocorire a suferintei aproapelui. Homo homini lupus …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: