Despre interzicerea exploatarii gazelor de sist in Franta, prin lege. De ce nu si in Romania?

Din link în link, am ajuns pe un blog frantuzesc (aici), dedicat interzicerii nu numai a exploatarii dar si explorarii gazelor de sist. Iata ce am gasit :

Loi n° 2011-835 du 13 juillet 2011 visant à interdire l’exploration et l’exploitation des mines d’hydrocarbures liquides ou gazeux par fracturation hydraulique et à abroger les permis exclusifs de recherches comportant des projets ayant recours à cette technique (s.m.).

L’Assemblée nationale et le Sénat ont adopté, Le Président de la République promulgue la loi dont la teneur suit:

Article 1

En application de la Charte de l’environnement de 2004 et du principe d’action préventive et de correction prévu à l’article L. 110-1 du code de l’environnement, l’exploration et l’exploitation des mines d’hydrocarbures liquides ou gazeux par des forages suivis de fracturation hydraulique de la roche sont interdites sur le territoire national.”

Partea proasta este ca scopul legii, definit in articolul 1 pe care l-am citat, nu este suficient de precis pentru a face fata imaginatiei companiilor petroliere. Potrivit saptamanalului francez „Le canard enchaîné„, editia de saptamâna trecuta, articolul-ancheta „Gaz de chiste : on joue sur les maux„, toate companiile petroliere se feresc de numele de „fracturare hidraulica” si ocolesc legea din 2011 cerând autorizatii de mediu pentru „foraje conventionale” sau pentru „foraje conventionale aplicate la zacaminte neconventionale„, alte companii descriu metoda ca fiind „stimulare hidraulica” si refuza sa ofere detalii publicului, invocând ca metoda este un secret industrial care nu poate fi dezvaluit publicului, ca li-l fura competitia …

Deci ar merita sa veghem ca, la data aducerii in discutia Parlamentului român a proiectului de lege care sa interzica extragerea de gaze de sist prin fracturare hidraulica, ca scopul legii românesti sa nu fie copiat orbeste si prosteste din legea frantuzeasca, ci sa reflectam la extinderea scopului legii la toate tehnicile de fracturare/dizolvare chimica a rocii, indiferent cum imaginatia cea debordanta a petrolistilor ar denumi procedeul din dorinta de a ocoli legea. Mai ales ca Chevron are atâtea cheltuieli (a se citi spagi) de amortizat, ca va da dovada de maxima imaginatie si tupeu pe viitor cand va cere autorizatii de mediu.

Anunțuri

2 Responses to Despre interzicerea exploatarii gazelor de sist in Franta, prin lege. De ce nu si in Romania?

  1. Interesant, pai in acest caz, putem face greve si mitinguri pentru a interzice extractia gazelor de sist prin orice metoda. Adica sa cerem ca zacamantul neconventional Gazul de Sist, de fapt depozitele de sisturi bituminoase si petroliere sa nu mai fie exploatate sib nici o forma indiferent de metoda. In acest caz singurele zacaminte combustibile extrase vor ramane: gazele naturale, pungile de petrol si carbunii, si eventual, hidratul de carbon marin (o roca alba) CH4*6H2O; si cu asta terminam sarada 😉

    • cristipetre spune:

      Stimate domnule, eu nu vorbeam despre greve si manifestatii ci despre o lege franceza care, fix din cauza unor obiectii de genul celei facute de dvs. nu se poate aplica sau se aplica necorespunzator.

      Dupa mine, Romania va avea in viitorul apropiat o lege pe subiectul exploatarii gazelor de sist, este inevitabil, care fie va interzice fie va restrictiona serios folosirea procedeului. Dar trebuie, daca se opteaza pentru interzicere, sa nu asistam la cereri de autorizatie de mediu pentru procedeu de „stimulare hidraulica” care este exact acelasi drac, doar cu numele schimbat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: