Profesionalism şi deontologie la TVR1 sau cum să redactezi ştiri fără să înţelegi ce se întâmplă

Recunosc că mă uit la programele de ştiri ale TVR, deoarece prin ele mai găseşti şi ştiri. Nu au (sau nu aveau) tonul tabloid şi isteric al Antenelor, păreau mai echilibrate în redactare (cu excepţia articolelor care tămâiau puterea).

De ce folosesc imperfectul? „Erau”, „păreau”, „aveau”? Pentru că am ascultat o ştire bombă, de mi-or puşcat plombele auzind-o : „Lovitură pentru Acordul ACTA din partea Curţii Europene de Justiţie„. Băăă, mi-am zis, după ştiinţa mea Acordul ACTA este încă în Parlamentul European, la Comisie, nu a fost depus raportul ca urmare a demisiei lui Kader Arif din funcţia de raportor, nu s-a luat nici o decizie la Comisie, apoi în plenul PE. Deci este muuult prea devreme pentru ca Parlamentul European să solicite avizul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pe marginea ACTA. Am urmărit ştirea cu maxim de interes, crezând că informaţiile mele sunt penibil de depăşite şi uite, CJUE a bubuit deja ACTA, că doar o spune TVR, instituţie serioasă, nu „Libertatea” sau „Can-can”.

Ei, vax! Nici vorbă, este vorba despre (încă) o decizie prejudicială a CJUE, prin care Curtea explică prevederi de drept comunitar şi nu analizează ACTA, stabilind deja o jurisprudenţă închegată şi constantă cu privire la libertatea internetului şi obligaţia de neutralitate a furnizorilor de servicii de internet cărora le este interzisă spionarea proactivă a propriilor clienţi. Această jurisprudenţă a CJUE a început, aparent, cu decizia Promusicae din 2008, a fost continuată cu decizia L’Oreal vs. E-Bay în 2010, consacrată definitiv prin decizia Scarlet Extended vs. SABAM din 2011, iar acum primeşte o nouă confirmare prin SABAM vs. Netlog. (decizia CJUE, în limba română, disponibilă aici – HOTARAREA CURTII C 360 per 2010 SABAM vs. Netlog). Nici vorbă de ACTA, de analiza conformităţii ACTA cu dreptul european şi comunitar, cum titrează cancanist TVR, ci o interpretare a unor norme de drept comunitar deja existente, o analiză tehnică a principiilor de drept al Uniunii Europene care se opun unei societăţi Big Brother. 

Deci, TVR a prezentat ca ştire fierbinte ceva ce se tranşase încă din 2008. E bine. Oricum, cu privire la filtrarea informaţiilor de pe internet, decizia a fost luată încă din 26.11.2011, în cauza Scarlet Extended.

Iar detaliile ştirii prezentate de TVR … sunt delicioase! Limba de procedură la CJUE a fost olandeza, astfel încât denumirea instanţei care a sesizat Curtea este menţionată în grafia originală flamandă, i.e. „de rechtbank van eerste aanleg te Brussel„, adică Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles. Ştiriştii noştri de la TVR nu şi-au bătut capul cu o chestiune care este atât de sensibilă, cum este numele corect al instanţei, aspect care sare în ochi, evident, cu ocazia traducerii. Pentru profesionistul dreptului, indicarea corectă a instanţei este esenţială, ştiut fiind că, în chestiunile prejudiciale, tribunalul care judecă în primă instanţă poate sesiza CJUE (nu este obligat să o facă), pe când judecătorul în ultimă instanţă (Curtea de Apel) este obligat să sesizeze CJUE. Da, chiţibuşuri de avocaţi, veţi zice, dar sunt esenţiale, deoarece o sesizare facultativă a CJUE sugerează că judecătorul în primă instanţă este convins că o lămurire din partea Luxemburgului este necesară. 

Apoi, SABAM este prezentată de către ca fiind nimic altceva decât … Oficiul Belgian pentru Drepturi de Autor!!!! Dacă ar fi citit pe diagonală hotărârea cu pricina pe care au prezentat-o, ar fi văzut că SABAM este o societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi nu o autoritate publică. Este, mutatis mutandis, un fel de UCMR-ADA în Belgia. Deh, e greu să te documentezi … de fapt să citeşti ceva scris în limba română! Însă analiza făcută de „specialista” Dana Vlad şi moderatoarea de la TVR Info este delicioasă, expresia manelismului, heirupismului, superficialităţii şi urechismului care, dureros, ne caracterizează. „Analista” Dana Vlad afirmă, printre alte tembelisme solemne debitate ritos, că CJUE nu poate fi sesizată de persoane fizice, ci numai de state, ceea ce este neadevărat şi constituie dovada unei incompetenţe sulfuroase, domnia sa nu a auzit de recursul în anulare sau excepţia de ilegalitate, o Doamne, ce de mestecă vorbe se înghesuie la televizor să îşi dea cu părerea!

România este înecată de o maree de incompetenţi, suficienţi şi sfertodocţi. Deprimant de mulţi. Care erodează credibilitatea instituţiilor care îi plătesc. Nu ştiu care este salariul moderatoarei TVR, sper că este decent, dar prestaţia de acest gen erodează credibilitatea TVR şi insultă pe plătitorul de taxă radio-TV.

Reclame

7 Responses to Profesionalism şi deontologie la TVR1 sau cum să redactezi ştiri fără să înţelegi ce se întâmplă

  • cristipetre spune:

   @Jony

   Eu vorbeam punctual despre lipsa de profesionalism a TVR la prezentarea unei ştiri. Antenele nu fac obiectul acestei discuţii (nici despre ele nu am o părere prea laudativă). Referiţi-vă la subiect, vă rog, altfel postări din astea gen „Fleoşc, Mariţo”, „Hop şi eu cu calul meu” ajung în SPAM.

   • AC spune:

    mike/mihai/oana/anka/sorin/jony doar a profitat de ocazie.

    Eu nu prea pricep de ce romanii din Romania platesc taxa TVR, iar romanii de afara… care urmaresc TVR-uri… nu?

    😀

   • cristipetre spune:

    @AC
    Mă uimeşti cu atenţia la detalii. Să ştii că şi românii plecaţi din ţară plătesc taxa radioTV, pentru că este inclusă în factura de curent. Chiar dacă factura de curent electric ar fi zero, din lipsă de consum, taxa radioTV tot o plătesc, altfel îmi taie curentul pentru neplata facturilor. Simplu, nu?

    PS : Da, câtă dreptate ai cu mike/mihai/anka/sorin/jony … au si ei ordin de zi pe unitate să vânture o ştire şi ia uite-i ce scrofuloşi sunt la datorie …

   • jony spune:

    @ac , cand ti-ai facut ultimul control la cap ?

   • cristipetre spune:

    @jony

    Stimabile, care voce din capusorul tau graieste acum? Esti jony? sau Anka? sau Mike? sau Mihai? sau Sorin? Dar mai ştii cine eşti? E greu să auzi atâtea voci în cap, să ai atâtea alter ego? Te rog nu mai vorbi de control la cap, din partea ta sună ca glosarea despre funie în casa spânzuratului.

   • AC spune:

    @cristi

    N-am stiut ca ti-ai lasat dormitorul in Romania. 😀

    @mike/mihai/oana/anka/sorin/jony/anonim

    Esti mult prea previzibil. Oricum, sunt constient ca Noua Republica sapa la temelie… o mare fundatie democratica pentru țărișoara noastră.
    Cu_cocalarii neneuronați de net i se servește eșantionului indecis… o luptă echilibrată între argumente și prostii, se amestecă birjărismele băsiste cu baronii lui Udrea, se presară niște comunism și câțiva mineri, iar la final se agită bine cu iliescu, ponta și antonescu.

    Astfel, salvăm sufletele pierdute prin direcționarea lor către supapele PPDD, Noua Republică și alte rahaturi, după care îi strângem pe toți pentru servirea interesului patriei.

    Dacă procesul reușește, mike/mihai/oana/anka/sorin/jony/anonim va mai păpa bani băsiști încă 4-5 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: