Alea ACTA est! (III). Contextul românesc al discuţiei

(continuare a unui post anterior, cu care vă recomand începerea lecturii, începeţi de aici).

Este, indiscutabil, meritul lui Victor Ponta de a fi pus în discuţia publică din România, faptul că România este ţară semnatară a ACTA (Anti-Counterfeit Trade Agreement). Preşedintele PSD a aflat, probabil, despre problematica semnării ACTA cu ocazia vizitei sale la Parlamentul European, la Bruxelles, din 20 ianuarie 2012, când venise la Înalta Poartă de la Bruxelles să îl pârască Chioru-Vodă că este economicos cu democraţia (mie mi s-a părut penibil procedeul pârii la Poartă – nu Poarta trebuie să ne rezolve nouă deficitul democratic).

Victor Ponta a cerut Guvernului să explice de ce a iniţiat semnarea ACTA fără a iniţia o consultare publică în prealabil (ştirea aici). M-am bucurat când am auzit cererea : era un şah-mat la adresa lui Boc, pentru că nici măcar Boc, oratorul alintat „mitralieră-de-minciuni”, nu poate justifica asemenea aberaţie. M-am strâmbat de râs când am văzut că El Lider Pedesedeus Maximus nu a cerut explicaţii Guvernului în Parlament, prin interpelare sau moţiune simplă, ci pe pagina sa de Facebook. Şi noi ne miram de ce nu funcţionează democraţia parlamentară în România … pentru că idioţii din opoziţie nu au habar despre mecanismele democratice, ştiu doar să-şi lase mucii să curgă pe la Bruxelles …

Poate că nici Ponta  nu ar fi sărit la beregata Bocului dacă raportorul Parlamentului European, Kader Arif, nu întâmplător un „roşu” în Parlamentul European, nu ar fi demisionat din funcţia de raportor, cu zgomot asurzitor – atunci scandalul nu ar mai fi putut fi acoperit, iar Ponta nu a avut de ales decât să facă scandal la rândul său câştigând şi capital electoral. Nu, parcă ACTA nu ar fi fost în vizorul PE încă din 2008 – de ce nu a făcut Ponta scandal preventiv, protest ex ante şi nu ex post semnarea ACTA? Doar PSD are o grămadă de europarlamentari, chiar mi se pare de prost gust cum a făcut Ponta pe niznaiul scandalizat abia după scandalul-monstru cu Kader Arif din Parlamentul European.

Dar să îl lăsăm pe Ponta cu maşinuţele lui şi să vedem ce răspuns a dat Curvernul României, prin vocea lui Boc : „Habar n-am cu ce se mânâncă ACTA” (ştirea aici). Hai să îi amintim lui Boc, aşa profesor de drept constitţional cum se cred el, următoarele :

a) Guvernul negociază tratatele internaţionale. Dacă Boc nu ştie ce negociază MAE, este mai mult decât evident cât de sulfuros de incompetent este. Ori ştii şi faci pe prostul, deci eşti canalie, ori nu ştii deşi trebuia să ştii ca prim ministrul, deci demisia! frate, că nu îţi meriţi locul, tu ai alte treburi şi noi te reţinem. Oricum, documentul oficial ACTA atestă (la art. 39, nota 17) faptul că România a participat, din 2008 până la adoptarea textului final, deci timp de trei ani, în mandatul Boc, la negocierea ACTA. Băsescu a ratificat în două summit-uri începerea negocierilor şi finalizarea acestora, să nu ne zică nouă că a uitat să-i spună şi Piticuţului despre ce s-a decis la Consiliu.

b) În nici o ţară civilizată, un prim-ministru nu se poate ascunde de răspundere invocând neştiinţa actelor Guvernului pe care îl coordonează. Un astfel de răspuns public (că Boc nu ştie ce a negociat MAE şi ce semnat Băsescu) trebuia să atragă, normal, DEMISIA. Răspunsul indică ori că Boc minte cu neruşinare, ori că este scandalos de incompetent. Banii mei sunt pe ultima variantă.

c) Oricum, şi dacă ar fi fost vina ministrului demis Baconschi, Boc rămâne la fel de culpabil pentru actele miniştrilor săi, în solidar cu aceştia, chiar dacă invocă neştiinţa (Art. 2, alin. 2 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială). Dar juristul şi primul ministru Boc nu se încurcă în detaliile legii privind răspunderea miniştrilor. Obraz, jenă, onoare nu îi cerem, ne-a dovedit de zeci de ori că nu posedă.

În final, „bomba” zvârlită de Ponta în discuţia publică este mai mult petardă, deoarece semnarea de către Guvern a ACTA este fără valoare juridică dacă nu este şi ratificată prin lege. Ori, potrivit Constituţiei, legea de ratificare a ACTA trebuie să treacă întâi pe la Camera Depuţaţelor, apoi prin Somnat … ăăă, pardon, Senat. Acolo să vă bateţi, în parlament, băi, lideri de opoziţie, nu pe Facebook. Democraţia parlamentară se apără cu interpelarea, cu moţiunea simplă sau de cenzură, cu obiecţia de neconstituţionalitate, cu declaraţia politică, conferinţa de presă, marşul, mitingul şi manifestaţia, astea sunt armele tradiţionale ale politicii. Nu începi, precum babele la colţ, cu o tacla pe Facebook, nu îţi meriţi salariul de parlamentar.

În concluzie, până nu este aprobată prin Lege de Camera Depuţaţelor şi Senat, precum şi de Uniunea Europeană, ACTA nu este pentru România mare lucru. De aceea, eu am apreciat că subiectul ACTA nu este de maximă actualitate în România. De altfel, o Curte Constituţională normală la cap (asta a noastră de acum nu e normală, dar alta nu avem) nu ar putea vreodată să constate constituţionalitatea ACTA, deoarece contravine făţiş şi drepturilor constituţionale, şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (mai ales), act juridic supraordonat. În plus, ACTA ar mai necesita ceva modificări pe la legea dreptului de autor, cod de procedură civilă, cod penal, etc. modificări care (iar) necesită dezbatere parlamentară (în principiu).

Şi ca să fiu bine înţeles : este MERITUL lui Ponta de a fi pus subiectul ACTA în discuţia publică în România, dar mi-e jenă de MODUL în care a făcut-o (inclusiv anunţul, făcut tot pe Facebook, despre suspendarea aplicării ACTA dacă ajunge USL la putere, idioţenie gen „Pică pară mălăiaţă …” şi wishfull thinking). Nu am nimic cu omul Ponta, dar am alergie la discursurile politicianiste, nesincere – de la atâtea minciuni portocalii mi se trage, nu mai suport minciuna sau jumătatea de adevăr.

Anunțuri

One Response to Alea ACTA est! (III). Contextul românesc al discuţiei

  1. […] postările ulterioare vom analiza câteva dispoziţii esenţiale ale ACTA (II), apoi contextul de drept intern românesc (III),  contextul de drept european – sistemul CEDO şi dreptul Uniunii Europene (IV), precum […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: