Proiect de lege privind cenzurarea internetului, blocarea accesului la bloguri

Dl. Tudor Ciuhodaru este, ca tot românul imparţial, obligat să ţină cu toate partidele, ca tot alesul uninominal. Domnia sa a trecut, într-o singură legislatură (care nici măcar nu s-a încheiat!!!, deci omul poate încă să îşi îmbunătăţească prestaţia) prin cam toate partidele reprezentate în parlament. Mai clar, a intrat în Parlament ca deputat PSD după alegerile din 2008. După căderea guvernului PSD-PDL deci ieşirea PSD de la putere, dl. Ciuhodaru a simţit brusc nevoia de imparţialitate şi s-a făcut independent (adică UNPR-ist). Dispoziţia uneperistă l-a ţinut aşa, vreun an, un an şi o lună, fără a se materializa într-un fotoliu de ministru, până când a sucombat farmecelor voiculesciene şi s-a înscris în PC, sperând într-o schimbare de regim aşa cum Motănelul Felix anunţase pentru martie 2011 şi, deci, la un fotoliu de ministru. N-a fost să fie aşa, Boc  şi Băsescu au rămas pe funcţii şi fotoliul de ministru, atât de râvnit de dl. Ciuhodaru, rămâne în continuare ocupat de altcineva. De supărare, domnul Ciuhodaru se leapădă de PC după vreo opt luni, ca să se declare (din nou) „independent„, ca tot românul imparţial. Dacă acest comportament este sau nu unul de jartea a centurii politicii, vă las pe dvs. să apreciaţi.

Inclusiv în meteorica sa trecere pe la voiculescieni, dl. Ciuhodaru a făcut jocul puterii portocalii – ca să fie cu toate partidele chiar când nu este cu carnetul de membru în ele, tot ca românul cel imparţial –  iar dovada rezidă în proiectele legislative promovate în perioada respectivă, printre care se numără supercelebrul proiect legislativ (devenit, regretabil, lege) al alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Deci, omul era în opoziţie dar făcea treaba puterii, adică exact să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimica … curat Caragiale!

Acum, că este „independent”, poate să propună proiecte legislative „independente” cum ar fi cenzurarea internetului, pentru a împiedica în sfârşit noianul de voci critice care inundă internetul şi blogosfera. Probabil că unora le e dor de Telejurnalul de pe vremuri, prezentat azi de Pora, Marian, Culcer şi Turturică, motiv pentru care reinventează CENZURA celor ce zic altceva. Cenzura presupune şi cenzurarea internetului, deci exact Telejurnal şi ca în Republica Populară Chineză.

Proiectul de lege 900/2011 îşi propune să protejeze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor (deci justificare beton) împotriva presei cu conţinut indecent, inclusiv a presei online. Noţiunea de „conţinut indecent” este voit laxă şi vagă, interzicând, printre altele, ideile şi exprimările licenţioase. Deci faptul că am afirmat despre d. Ciuhodaru că este un traseist şi o jartea de pe centura politicii (idee licenţioasă fără dubiu, domnia sa fiind un monument de probitate) poate să contravină moralei prin juxtapunerea cu  „centura politicii” – ocupaţia de centuristă fiind imorală, desigur.

Boon, inventatul de pretexte legislative (protecţia minorilor) şi de definiţii largi (conţinut indecent) este simplu. Cum va funcţiona protecţia minorilor, în fapt? Păi, dacă e ziar, tre’ să aibe o bulină roşie pe care scrie (18+). Nesemnificativ că poţi pune mii de buline şi ziarul ăla în continuare poate ajunge în mâinile unui minor. La presa online, trebuie să se restricţioneze accesul pe bază de parolă iar accesarea să fie declarată de fiecare dată la fisc şi impozitată.

Iniţiatorul proiectului de lege este, simultan, şi cretin şi canalie. Este cretin pentru că mecanismul inventat de el nu rezistă nici de frică unei aprecieri critice. De exemplu, în presa online – dacă restrângem accesul pe bază de parolă, cum se va reuşi blocarea accesului minorilor? O să li se ceară buletinul înainte de logarea cu parolă? Dacă sunt minori, nu ar putea să îşi procure şi ei o parolă? Eu sunt sigur că da. Apoi, dacă punem unui ziar cu ţâţe o bulină, bulina respectivă va exercita ea rolul de supraveghere parentală sau tot părinţii vor trebui să vegheze la ce fac progeniturile lor? Şi, mai ales, de când conţinutul indecent dăunează dezvoltării FIZICE şi MENTALE ? Eu ştiu că dl. Ciuhodaru este medic, dar nu credeam că este medic aşa prost încât să creadă că masturbarea îl orbeşte pe practicant, sau că îl tâmpeşte, sunt studii medicale care dezmint acest mit. De acord, accesarea conţinutului indecent are legătură cu dezvoltarea morală, dar dezvoltarea morală a copilului este (sau ar trebui să fie) asigurată de părinţi (în primul rând), restul familiei, şcoală (în secundar) şi în ultimul rând de ziare şi internet.

Sistemul sancţionator pus în aplicare de PL 900/2011 demonstrează însă că dl. Ciuhodaru este canalie. Orice persoană se poate plânge că un ziar nu are bulină sau că un site este la liber şi, uite, foloseşte cuvinte care aduc atingere bunelor moravuri (din moment ce îl trimite frust şi fără ocolişuri pe premier în origini).

În cazul site-urilor şi blogurilor, plângerea se depune la ANRC care verifică pe de o parte, conţinutul indecent, pe de altă parte, respectarea prevederii cu declararea la fisc a accesărilor (ce-o avea ANRC cu fiscul, nu pricep). ANRC dispune internet providerilor, dacă găseşte plângerea întemeiată, să blocheze accesul la respectivul site. Punct. Cât de canalie să fii încât să propui blocarea accesului la internet pe motive atât de aiuritoare şi fără garanţii? Cât de idiot să fii să îţi imaginezi că se şi poate aşa ceva?

Canalie trebuie să fii, din moment ce există o pletorică jurisprudenţă CEDO pe marginea art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (dreptul la opinie şi de a comunica liber şi de a primi în mod liber comunicaţiile), care stabileşte clar că :

– limitarea accesului la internet trebuie dispusă printr-o lege clară şi previzibilă, ori definiţiile „presă” şi „conţinut indecent„, voit vagi şi laxe, exclud claritatea şi previzibilitatea;

– măsura trebuie să fie necesară într-o societate democratică – adică scopul urmărit să nu poată fi atins altfel; ori, buna dezvoltare morală a minorilor (dezvoltarea fizică şi mentală trebuiesc excluse ca absolut hilare şi derizorii) poate fi atinsă prin creşterea responsabilităţii parentale şi nu prin măsuri legislative gen „nanny state”/”big brother”.

– în caz de limitare a unui drept, măsura trebuie însoţită de garanţii – audiere prealabilă, prezenţa unui judecător – procurorul nu este de ajuns, vezi cazul Sanoma c. Olanda, căi de atac, garanţii împotriva arbitrarului etc. Deci ANRC sare din schemă, nefiind o garanţie de instanţă independentă şi imparţială.

– obligarea de a introduce un tarif pentru acces, declarat la fisc este culmea caraghioslâcului. Deci, în curând, veţi fi obligaţi să achitaţi un tarif să citiţi un blog. Dacă eu vreau să vă ofer informaţia pe gratis, apreciaţi dvs. dacă mă poate obliga cineva să vă tarifez, este ridicol.

Mai mult, blocarea accesului la un site este o măsură hilară şi nelegală, pentru că transmiterea de date („mere conduit”) şi caching nu pot fi blocate eficient din moment ce informaţia rămâne disponibilă upstream sau downstream (este ineficientă, zic specialiştii). Pe partea de hosting, dacă serverul de hosting este în Bahamas, India sau China, legea română este hârtie igienică. Pe partea de servicii de hosting din România, trebuie menţionat faptul că şi Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembourg, în două cazuri relativ recente (L’Oreal vs. E-bay, respectiv fff proaspătul Scarlet vs. Sabam) a subliniat importanţa de drept fundamental al liberului acces la informaţie (în ambele sensuri, al transmiterii şi recepţionării informaţiei) şi a exclus implicarea şi răspunderea furnizorilor de internet de hosting în cenzurarea datelor pe care le trafichează, deci PL 900/2011 este nu numai contrar jurisprudenţei atât de bogate a CEDO dar şi celei recente a CEJ. Deci legislaţie anti-Consiliul Europei, anti-UE. Deci utilitatea practică a PL 900/2011 (văzută în sensul de „măsură necesară într-o societate democratică„) este zero sau tinde spre zero.

În concluzie, am un mesaj pentru dl. Ciuhodaru : sunteţi un doctor prost cu spume (pentru că susţineţi în expunerea de motive că presa cu conţinut indecent dăunează dezvoltării fizice şi mentale a unui minor), sunteţi un legiuitor jalnic de prost, un membru al corpului legiuitor jalnic (cine propune în România anului 2011 un PL atât de evident antieuropean şi anti UE nu îşi merită titlul şi salariul), o persoană cu rectitudinea morală a osului de meduză, o jartea  de pe centura politicii.

PS : în caz că Proiectul de Lege 900/2011 ajunge cumva lege, voi fi obligat să parolez accesul la acest site, deoarece foloseşte expresii licenţioase gen „Baragladina de Udrea”, „Avortonul Boc”, Fermecătoru’, Flatulenţa sa, Băşidentul etc. Vă atrag atenţia că, înainte de a vă loga spre a citi blogul, trebuie să vă juraţi pe cuvânt de pionier şi pe verde natural că aveţi mai mult de 18 ani şi să introduceţi una din următoarele parole :

– M . .E  BĂSESCU

– DĂ-TE-N P..A MEA CIUHODARU

Anunțuri

2 Responses to Proiect de lege privind cenzurarea internetului, blocarea accesului la bloguri

  1. Dan spune:

    Dar asta nu e o noutate, politruci din toate tarile vor acelasi lucru, incepand din SUA, si mergand spre est pana in Japonia… si stii ce? pun pariu ca va fi legiferata o astfel de chestie la nivel global, cat de curand, avand in vederii norii negrii de la orizont. Oricum acest lucru a inceput sa se practice din ce in ce mai des, peste tot, chiar daca fara baze legale, iar marii furnizori de platforme/spatii de gazduire etc pun umarul serios un Big Brother mondial, cu sau fara baze legale.

    • cristipetre spune:

      Da, insa in SUA, in tara de origine a internetului, experimentul de blocare a accesului la Wikileaks a esuat lamentabil – din cauza oglinzilor (mirror site) sau a accesarii informatiei up sau downstream. Marii furnizori de platforme nu isi doresc defel sa puna contre activitatii de hosting, deoarece este businessul lor principal. Chiar daca ar face-o, ar ramane hostingul facut in China sau India care ar scapa neverificat si le-ar face concurenta neloiala (neavand restrictiile respective), ceea ce nu este de admis. Parerea mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: