Despre naşterea şi decesul mitului : The Acid Queen

1969, fix la Woodstock, „The Who” interpretau pentru prima oară „The Acid Queen„, o melodie despre eliberarea prin sex şi droguri. O prostituată exotică („a gipsy”), traficantă de LSD, se angajează să îi ofere tânărului Tommy servicii sexuale care să îl marcheze, un fel de rit de trecere la maturitate  şi eliberare sexuală şi, cu ajutorul endorfinelor orgasmice şi ale celor induse prin LSD, să îl scoată din starea de obnubilare, de abulie în care îl vârâse un nenorocit de sindrom hamletian.

1975. Cei de la „The Who” toarnă opera rock „Tommy„, ocazie cu care realizează că au nevoie de o „Acid Queen„, valabilă ca şi cântăreaţă rock dar şi credibilă ca şi „femeie a plăcerilor sexuale ultime”. Alegerea lor este Tina Turner, în vârf de formă fizică şi vocală. Tina Turner interpretează piesa în tonalitatea iniţială (deşi de cinci ori mai greu pentru o femeie), încercând însă, din loc în loc, să cânte cu o octavă mai sus (încă şi mai greu). De asemenea, nevasta lui Ike face senzaţie în rochia roşie, focoasă, a „Acid Queen”, care se lipeşte de retina spectatorilor, ca şi muzica psihedelică, rockul cu sclipici al anilor ’70.

1976. Ike & Tina Turner se despart. Tina Turner se trezeşte brusc la realitate : toată lumea muzicală, care o respecta înainte, din poziţia de soţie a lui Ike, acum o ignoră. Obligatoriu, trebuia să se reinventeze, să scape de eticheta „fosta nevastă a lui Ike„, să devină altcineva, prin propriile ei puteri. Răspunsul a fost oferit de singurul proiect solistic care îl excludea pe Ike : Acid Queen şi „The Who”.

1978. Albumele „Acid Queen” şi „Rough” sunt lansate, cu un marketing agresiv care pune accentul pe caracterul „femme fatale”, „sensual hottest” etc.

Însă apariţiile publice ale nou-născutei dive vor legitima definitiv, pe vecie, imaginea publică a Tinei ca fiind femeia cu cele mai frumoase picioare din lume şi cu dansul cel mai lasciv şi provocator.

E clar, prinţesa Leia cu bikinii ei auriţi  nu este decât un epigon. Chiar un epigon jalnic, prin raportare la Acid Queen.

1980. Apariţiile publice, în costumaţii sumare, cu două numere mai mici, îi consolidează poziţia de sexoşenie totală a muzicii, cu craci care pârjolesc imaginaţia. Tina Turner este, oficialmente, posesoarea celor mai frumoase picioare din lume, cu talie de viespe şi sâni de zeiţă greacă.

Un status quo greu de menţinut, mai ales că a fost cultivat insistent, prin portul de minijup care lăsau relativ puţin din formele guristei pe seama imaginaţiei privitorilor.

1984 – 1990. După „What’s Love Got to Do With It„, „Simply the Best„, „Mad Max„, Tina Turner ajunge star de nivel planetar, cu aceeaşi imagine de sexoşenie în minijup şi cracii la vedere, deşi pare tot mai evidentă lupta femeii de peste 50 de ani cu propriul trup. Este şi perioada în care îi dispar şi ridurile peste noapte sau i se remodelează faţa de la un videoclip la altul. Deh, epoca de aur a chirurgiei plastice …

1990 – 2000. Sexoşenia sexagenară pare că a pierdut lupta cu timpul. Totodată, începe lupta cu vocea, tot mai inelastică şi mai gravă (ca registru) pe zi ce trece. Rochiţele mini rămân însă la fel de scurte ca întotdeauna, nu mai mari decât nişte batistuţe, deşi creşte de la an la an numărul de kilograme care trebuiau acoperite cu o batistuţă.

2010. Bătălia cu timpul este definitiv pierdută, din voce nu au mai rămas decât urme fine a ceea ce a fost odată. Asta nu o împiedică pe divă să interpreteze, jalnic-live la Manchester sau prin back-up la fel de jalnic la Amsterdam, „Acid Queen”, hitul de acum 35 de ani. Nu am înţeles niciodată de ce a ales să cânte aşa ceva. Acid Queen trebuia să rămână  imaginea eliberării sexuale, femeia la pătrat, cu corp de păcat, cu voce seducătoare de o sensualitate ultimă şi nu o septuagenară başoaldă, cu graţia unui caşalot eşuat, care confundă senzualitatea cu bufeurile postclimacterice.

Mă doare să o spun, dar odihnească în pace Acid Queen!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: