De Vita doudecim Caesarum (I)

De Vita doudecim Caesarum” de Suetonius este o carte pe care n-am citit-o la vremea ei (şi încă mai am multe necitite), dar ediţia prescurtată ad usum Delphini (numai cu capitolele referitoare la Divvs Ivlivs – Iuliu Cezar şi Divvs Avgvstvs – Octavian Augustus) n-am lăsat-o din mână, deoarece cuprindea portretele-robot a doi despoţi : un despot dictator, Iulius Caesar şi un despot luminat, Octavian. Azi vă vorbesc despre Iulius Cezar, deoarece capitolul „Divvs Ivlivs” din Suetonius este un manual explicit, un îndrumar practic, precis etapizat, despre cum se poate confisca democraţia şi înlocui cu un regim autocrat.

Ideoque et deficientem capillum revocare a vertice adsueverat et ex omni decretis sibi a senatu populoque non aliud aut recepit aut usurpavit libentium quam ius laurae coronae perpetuo gestandae.” (Asemenea, se muncea să îşi aducă părul cel sărăc spre creştet şi din toate edictele sale către senat şi popor nu a dobândit sau uzurpat ceva cu mai multă plăcere decât dreptul de a purta coroana de lauri mereu). Parcă mai ştiam pe unul care îşi acoperea chelia cu şuviţe coafate pe creştet şi care foloseşte recuzita de la Cotroceni fix pentru a îşi ascunde chelia, dar cine să fie ăla …

Pronum et sumptuosum in libidines fuisse constans opinio est, plurimasque et ilustres feminas corrupisse” (opinia constantă este că Cezar a fost înclinat către destrăbălare şi plin de fală, corupând numeroase femei ilustre …) – în original urma înşiruirea celor care se lăsaseră corupte de Caesar. Parcă episodul ăsta ne evoca şi nouă ceva, parcă un nume de ministru, care încă mai prestează vizite nocturne la Cotroceni, care a fost mai mult decât somptuos răsplătită pentru „libidines”.

În perioada primului său consulat, exercitat dimpreună cu Bibulus, Cezar a reuşit să vâre frica atât de bine în colegul Bibulus cu care împărţea puterea executivă şi în Senat (tot prin arestări), încât aceştia nu l-au mai contrazis niciodată şi Cezar a exercitat întreaga putere executivă de unul singur; băşcălioşi, unii romani, chemaţi ca martori la încheierea actelor, le datau ca fiind încheiate în consulatul lui Cezar şi al lui Iuliu (non Caesare et Bibulo, sed Caesare et Iulio consulibus actum scriberent). Locul lui Bibulus a fost la noi luat de Boc, omul de paie al guvernului Băsescu.

Spre finalul dictaturii, este evident declinul democraţiei în Roma iar dispreţul lui Cezar faţă de demos, senat şi lege este de-a dreptul insultător : „Eadem licentia spreto patrio more magistratus in pluris annos ordinavit, decem praetoris viris consularia ornamenta tribuit, civitate donatos et quosdam semibarbaris Gallorum recepit in curiam” (Cu aceeaşi neruşinare faţă de uzanţele naţiei a instalat magistraţi pe mai mulţi ani, a acordat onoruri consulare la zece pretori, a acordat cetăţenie şi chiar a primit în Senat gali semibarbari). Fără să vreau mi-am amintit de Petre Lăzăroiu, care va cumula mandatul interimar la CCR de doi ani, cu cel actual, de nouă ani, rămânând în funcţie la CCR 11 ani, ceea ce este interzis prin lege. Să îmi amintesc câte persoane a decorat şi umplut de onoruri şi sinecuri Băşidenţia sa? Câţi semibarbari, care nu fac acordul subiectului cu predicatul şi scriu „mi-au” ca pisica, gen Botiş şi Funerariu, sunt în Parlament şi guvern? Parcă ar semăna situaţiile …

Praeterea monetae publicisque vectigalibus peculiares servos praeposuit” (a încredinţat trezoreria şi veniturile din taxe slugilor sale). Cunoscut îmi pare iar, parcă din scandalul ăla cu Regina … Cin’ să fie Regina, nu sluga jupânului? „Trium legionum, quas Alexandrae relinquebat, curam et imperium Rufioni, liberto sui filio, exsoleto suo demandavit” (trei legiuni, pe care le-a lăsat la Alexandria – adică la cea mai mănoasă provincie a imperiului, Egiptul, n.m. – le-a încredinţat în grija şi comanda lui Rufion, fiul unui libert de-al său, şi unul dintre iubiţii săi). Să ne mai mirăm de câte ministere călăreşte în guvernul Boc madam Udrea, fiică de dezrobiţi din Buzău?

Ar fi multe, multe alte paralele şi asemănări de semnalat. Diferenţele mai puţine, derivate din ambiguitatea preferinţelor sexuale ale lui Cezar sau din faptul că Cezar „vini parcissimum (fuisse)” (bea extrem de puţin vin), pe când lui Bălălău îi place muuult trăscăul. În rest, numai asemănări. Vă dau cuvântul meu că nu am citit capitolul „în cheie”, pur şi simplu asemănările si paralele te iau de nas de evidente ce sunt.

Umorul lui Suetonius este delicios, condimentând o lucrare care, istorică fiind, risca să fie searbădă, deşi trecerea Rubiconului, confiscarea treptată a puterii şi democraţiei de către Cezar sunt mai mult decât interesante, ca şi asasinarea lui în for de Idele lui Marte. Dar zecile de catrene insultătoare, preluate cu o ostentaţie de babă bârfitoare din folclorul epocii, fac deliciul lucrării. Spre exemplu, picanteria bisexualităţii lui Cezar, prezentat ca fiind bărbatul tuturor femeilor şi femeia tuturor bărbaţilor („omnium mulierum virum et omnium virorum mulierem”).

În final, apreciez că istoria se repetă. Omenirea nu rămâne, însă, la fel, ci involuează, deoarece jegul din oameni persistă, dar capacitatea lor creatoare se diluează tot mai mult.  Bucureştiul lui Băsescu nu este deloc Roma lui Cezar. Băsescu nu va cuceri niciodată, mutatis mutandis, vreo Galie sau Britanie sau vreun Egipt pentru România, dar ştie, poate, reuşeşte să fie la fel de odios ca şi el. Şi dacă istoria se repetă, noi suntem cei care au involuat, inclusiv numai pentru că nu suntem în stare să învăţăm nimic din greşelile trecutului atât de detaliat documentate.

Lui Băsescu nu îi doresc nimic altceva decât Idele lui Marte, 60 conspiratori cu pumnale şi „Tu quoque, fili me?”, la figurat, fireşte dar, dacă se poate, doresc să i se întâmple azi, că o merită la fel de tare ca şi Cezar pentru cât de odios este. Încep să mă întreb dacă, totuşi, dorinta mea este înţeleaptă. Nu de alta, dar, la ceva timp după el, vor apărea la putere Caligula sau Nero

Anunțuri

3 Responses to De Vita doudecim Caesarum (I)

 1. Cosmin spune:

  Te rog ai rabdare si parcurge materialul asta: http://www.youtube.com/watch?v=_IO_Ldn2H4o

  • cristipetre spune:

   Rabdare am, timp nu; sau cel putin nu acum, insa primele trei minute din material suna bine, promit sa il ascult. Multumesc.

   Mai trimite din astea, daca mai ai.

  • cristipetre spune:

   Am vazut materialul cap-coadă. În afara unor afirmaţii simpatice (uimirea referitoare la caracterul plicticos al istoriei, când ea e plină de invenţii sau faptul că Wall Street Journal este o distinsă revistă de SF – lucru care eu îl verific aproape în fiecare zi), valoarea în adevăr a prelegerii depinde mult de modul în care interpretezi adevărul istoric. Toată lumea este părtinitoare, toată lumea citeşte istoria „într-o cheie” sau în alta. Da, este adevărat că Cezar a distribuit pământ la proletari, dar … numai că proletarii ăia erau soldaţii din solda sa. Da, este adevărat că a edictat Lex somptuaria, dar, din funcţia uzurpată de prefect al moravurilor, a folosit-o ca instrument politic pentru a teroriza patricienii şi a-şi spori puterea discreţionară personală. Deci interpretarea proprie, dată de lector realităţii factuale, pare să fi influenţat (mult) concluzia. Spre ex., eu cred că nimic din lume, altceva decât dorinţa de putere personală, nu poate justifica trecerea Rubiconului (subiectul a fost evitat abil de către profesor). Dacă Cezar era aşa de popular la Roma şi gloata ar fi fost aliata lui, de ce a avut nevoie de armată? Patricienilor le era teamă de plebe, indiscutabil – este o teamă bogat documentată istoric, la fel de mult precum le era şi silă, totodată, de ea.
   Cezar doar se folosea de gloată pentru putere, la fel cum a făcut, mai abil însă şi evitând conflictul deschis, nepotul său Octavian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: