„Ceauşescu n-a murit/Ne veghează înzecit/E în mine, e în tine/E în fabrici şi uzine/Ceauşescu e o şcoală/Ceauşescu e o boală”

În toate ţările civilizate, lumea analizează cu bună-credinţă, pe faţă şi pe dos, pe toate părţile şi faţetele, conceptul teoretic de deficit democratic, fie şi în ţările în care exerciţiul democratic este atât de bine împământenit, că nu se poate pune problema unei confiscări a democraţiei (de exemplu, în UK-USA lumea se întreabă dacă există cu adevărat o opţiune reală a electoratului între cele două partide mari care le domină activitatea politică). La fel, lumea se întreabă despre reprezentativitate aleşilor, în condiţiile unui absenteism la vot tot mai pregnant şi a unui dezinteres tot mai evident pentru trebile cetăţii, soluţiile fiind găsite, pentru ranforsarea democraţiei sau a reprezentativităţii aleşilor, prin măsuri disperate gen instituirea obligaţiei de vot, deci vot obligatoriu, sub sancţiunea amenzii, ca în Belgia.

În Romanelica noastră, lucrurile stau fix pe dos. Oamenii politici, fără nici o deosebire de partid şi doctrină, vor să adâncească cât mai tare deficitul democratic, dacă ei se menţin la bani şi putere. Toţi sunt implicaţi – Putere, opoziţie, autorităţi, inclusiv presă.

Dovada cea mai clară este oferită de Legea de modificare a  legii electorale. Proiectul de lege, iniţiat de deputatul  traseist de Iaşi Tudor Ciuhodaru (fost PSD, trecut la independenţi, apoi la PC, înregistrat actualmente în grupul PNL de la Cameră, ca românul verde, imparţial) prevede modificarea Legii electorale în sensul renunţării la votul uninominal pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor (marele fâs de reformă politică a lui Băsescu, aprobat de poporul suveran prin referendum la suspendarea din 2007) şi alegerea parlamentarilor dar a aleşilor locali – primari, printr-un singur tur de scrutin (proiectul de lege, în forma deja votată de Senat, se448, cu expunerea de motive em448).

Dacă citiţi expunerea de motive, veţi observa lesne cât de scandalos este falsificat adevărul, iniţiatorul susţinând că va creşte legitimitatea alesului !!!! Nu trebuie să ne enervăm prea tare, la cât de traseist este omul, cum am putea să pretindem să aibă onoare şi cuvânt? Ce este superamuzant este că toată  clasa politică a priceput care va fi rolul sacoşelor şi al turismului electoral, al regimentelor de babe violate încolonate la vot, aşa că, imediat, pedelicul, independenţii şi minorităţile s-au alăturat proiectului, deci se înregistrează, la Cameră, „consens şi uniune” (marotele lui Iliescu). Deci, dacă vom avea o rată de participare la vot predictibilă de 20-40%,  cu o pleiadă de catindaţi pe liste care să dilueze inclusiv intenţionat rezultatele votului, este posibil ca unul care a adunat cel mai mult, să zicem 25% din voturile a 20%, adică 5% din totalul alegătorilor (avem experienţa uninominalului care atestă realitatea acestor situaţii), să se aleagă în funcţia pretins „reprezentativă”, potrivit expunerii de motive a iniţiatorului legii. Dacă unul cu 5% voturi este reprezentativ, căcătul este ecler şi Elena Udrea virgină.

Rabbi Mordechai se scandalizează, cu temei, de reacţia slabă, anemică, a opoziţiei la această falsificare grosolană a  democraţiei. Eu nu mă mai pot enerva pe opoziţie, că doar văd votul de la Senat (adoptare tacită, în ciuda avizelor formal-negative de la Comisii) şi votul în Cameră. Opoziţia a înţeles că poate ajunge şi ea, poate, la butoanele puterii, de aceea are acelaşi joc, de conivenţă jegoasă, cu pedelicul lui Bălălău. De aici trag concluzia ca Bălălău este doar un nume, o materializare a unui cancer numit politică românească. Mi-am adus aminte de o melodie a Adei Milea, aia cu : „Ceauşescu n-a murit/Ne veghează înzecit/E în mine, e în tine/E în fabrici şi uzine/Ceauşescu e o şcoală/Ceauşescu e o boală”.

Eu însă mă scandalizez de lipsa de reacţie a presei. Apoi, prin raportare la faptul că presa înregimentată politic la PC/USL a Intactului/Antenelor este singura opţiune faţă de corul aplaudacilor EvZ/RL/Hotnews/B1 et co, nu e de mirare că nici presa nu se scandalizează, şi-au dat şi ei mâna peste ţară, dacă afacerile le merg.

Ceauşescu e o şcoală de politruci cinici şi fără onoare, Ceauşescu e o boală, iar Băsescu este doar o materializare a acestui cancer politic care sufocă România. Băsescu, din poziţia pe care o ocupă, a propagat, a metastaziat cancerul în toată societatea politică şi instituţională a statului, iar acum cancerul a început să ronţăie din însuşi fundamentul democraţiei reprezentative.

De aceea Bok şi Băsescu trebuie extirpaţi. Însă mă tem că este cam târziu, că am ignorat atâtea semne de cancer, că pacientul Democraţia îmi pare pe ducă, în fază terminală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: