Obama despre asasinarea lui Bin Laden : „Justice Has Been Done”

Ossama Bin-Laden a fost asasinat de către trupe de commando ale SUA pe teritoriu pakistanez. Cu un tupeu năucitor, Obama, aflat în cădere liberă de popularitate şi leşinat să se reafirme, apare în faţa americanilor şi le spune că s-a făcut dreptate („Justice Has Been Done„), iar ăia aplaudă ca aurolacii şi petrec de extaz în faţa Casei Albe.

Bine, noi ştiam că americanii sunt cam tâmpiţei, dar parcă nici chiar aşa încât să confunde asasinatul cu justiţia. Nu, nu s-a făcut justiţie (parcă justiţia era cu proces, cu punere sub acuzare, cu drept de apărare, cu tribunal independent, căi de atac, chestii din astea), ci s-a comis un asasinat (omor calificat, săvârşit de cetăţeni americani, la comandă politică, pe teritoriu pakistanez asupra unei victime cetăţean saudit). Nu simpatizez cu Al-Qaeda, Doamne-păzeşte, dar SIGUR justiţia nu se înfăptuieşte aşa.

Deci ne-am lămurit definitiv despre drepturile omului, justiţie, democraţie, domnia legii în ceea ce priveşte America. De acum încolo, Statele Unite ale Americii ar face   bine să se abţină de la predici internaţionale despre justiţie şi domnia legii, stat de drept, drepturile omului, democraţie. Măcar o perioadă, măcar să aştepte să li se usuce asasinilor care îi conduc sângele de pe mâini.

UPDATE : Procurorul General al SUA a declarat astăzi, 03.05.2011, că operaţia de asasinat realizată de un commando de trupe de elită (Navy SEALS) a fost „legala, legitima si adecvata in toate felurile” – sursa aici. Nu ne îndoim că domnia sa ar putea să susţină cu ceva temei că asasinarea unui om este adecvată sau legitimă dacă serveşte cui trebuie, de acord, dar în lipsa unui tribunal independent şi cu garanţii procedurale legală nu va fi în veci, deci asasinatul nu a fost, nu este şi nu va fi altceva decât un asasinat şi nu justiţie.

7 Responses to Obama despre asasinarea lui Bin Laden : „Justice Has Been Done”

 1. Dan spune:

  nimic nou sub soare, asa a fost mereu, cei puternici clameaza ce vor si fac tot ce vor (iar aia mici musai sa faca ce zice popa, altfel se pomenesc cu zone de interdictie aeriana, in care tancul si trupele de comando umbla libere)… cat despre Osama, nici o deosebire intre acest caz si cel al lui Lazaroiu (bineinteles, proportiile trebuie pastrate)… a servit de minune scopului pentru care a fost creat de CIA, acum a servit pentru ultima data, dar va fi altul sa-i ia locul si sa fie dat multimii care va fi extaziate (din nou)…

  • cristipetre spune:

   Ai dreptate, maître …
   Însă în locul Administraţiei Obama aş fi prezentat asasinarea lui Ossama nu ca o înfăptuire a justiţiei, ca fiind rezultatul nefericit al rezistenţei opuse de acesta la arestarea în vederea judecării. Nu i-ar fi crezut nimeni, însă aparenţele de democraţie şi justiţie ar fi fost salvate.
   Când nici măcar aparenţele de democraţie şi lege nu sunt respectate – adică exact ca în România – deficitul democratic al respectivei naţii este îngrijorător. De-aia aş vrea ca America să scutească omenirea de discursuri vădit ipocrite.

 2. cristian dogaru spune:

  america in pierdere mare de viteza, cu o economie in deriva si o moneda de care fuge toata lumea trebuia sa inventeze ceva…poate ca la viitoarele replici teroriste iar o sa fuga lumea pe dolar („safe haven”)…in plus, daca il ciuruiau chiar in anul campaniei era ca cusuta cu ata alba ca l-au descoperit la tanc…asa, are si obama timp sa pregateasca discursul „yes we can, again”…

 3. cristipetre spune:

  Nu stiu ce sa mai cred cu pierderea de viteza a Americii, datele care ajung la mine se bat cap in cap. Dar fiind ca este vorba de economie, domeniu in care sunt clei, tind sa cred ca ai dreptate …

 4. Dan spune:

  si eu cred ca tizul tau are dreptate, dovada: dolarul creste, bursa la fel, metalele pretioase si alte commodities se deprecieaza (cu valori seminificative pentru o singura zi), deci e bun si Os(b)ama la ceva: perdea de fum. Oricum, am citit pe un alt blog, la prima ora, ceva dragut, va putea spune si cel mai puternic om ceva in campania lui electorala: ”in timpul mandatului meeeuuu” si sa bifeze marea ”realizare” :))

 5. Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.

 6. […] şi aplaudă “înfăptuirea, la televizor, a justiţiei à l’americaine, după modelul asasinării lui Bin-Laden. Mai mult, vestala neprihănită a justiţiei absurde consideră întemeiată motivarea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: