Vizita mea în Anglia, pe repede-înainte (ziua I)

Am plecat sâmbătă dimineaţa devreme, cu Eurostarul, din Brussel-Zuid şi am ajuns în Londra-St. Pancras relativ devreme, iar după un mic dejun copios ne-am deplasat către staţiunea balneară victoriană Bath din sudul Angliei.

La Bath, pe lângă bijuterii arhitecturale gotice precum Bath Abbey (foto sus) m-am îngrozit de termele romane cele vestite, de-a dreptul iconice ale oraşului. În opinia mea cea umilă, peste ruinele romane (autentice) se suprapusese un ditai kitchul victorian (o tentativă ridicolă a epocii victoriene, de pe la 1890, de a recrea termele romane, de fapt  o plăcintă de beton ridicată peste ruinele termelor, făcând împosibil orice demers arheologic ulterior).

 

Peste ruinele termelor romane (supra), reconstruite cu o dibăcie foarte discutabilă, a fost construit un dom care se dorea o replică (jalnică în fapt) a Panteonului din Roma, dar decorat aşa de anacronic că te apuca voma (foto mai jos). Peste kitchul victorian se supraadăugase un kitch contemporan din plasme, videoproiectoare, multimedia, aluminiu şi plexiglas care făceau ruinele mai mult un bâlci multimedia decât un vestigiu arheologic cu vreo legătură cu istoria. Lumea s-a uitat la mine cu surprindere când strâmbam din nas. Am încercat să le explic că vin din Constanţa, că avem şi noi edificiu roman cu mozaic, izvoare termale şi băi romane la Herculane şi că nu seamănă nici bătute cu kitchul multimedia pe care îl prezentau ei.

Însă ce au făcut englezii în modernitate din izvorul termal, adică un SPA state-of-the-art, merită toate laudele din lume. Nu sunt mare iubitor de spa-uri sau aiureli de gen, dar trebuie să recunosc că după amiaza petrecută la spa a fost una dintre cele mai plăcute cu putinţă şi că a meritat cu prisosinţă banii percepuţi de englezi drept tarif de intrare. Apele termale erau răcite apoi umpleau piscinele, care nu erau doar piscine de înotat sau făcut pluta în apa mineralizată ci aveau locuri amenajate pentru jacuzzi sau masaje cu jet de apă. La etajul următor erau duşuri pentru masaj, patru saune cu esenţe volatile (iasomie, levănţică, mentă şi camfor, din ce în ce mai calde), cu băi pentru picioare şi tălpi obosite. La ultimul etaj era marea surpriză : piscina deschisă de pe acoperiş, cu o vedere fantastică asupra staţiunii Bath. Este superb să stai în chiloţi de baie pe acoperiş (afară nefiind mai mult de 6 grade Celsius) într-o piscină încălzită, să admiri peisajul (era noapte senină, cu lună), la jacuzzi sau masaj cu apă. Regret că n-am poze, că n-am cameră antiacvatică să o iau cu mine în piscină, dar cred acum cu tărie că dacă ajungeţi în Bath şi nu mergeţi la Bath Spa aţi pierdut experienţa a două ore de relaxare totală.

Doamna Udrea, poate înţelegeţi că şi noi puteam face aşa ceva, că avem ruine romane şi ape termale care se pretează la o astfel de utilizare ca spa, că numai frunzuliţele plagiate nu prea aduc turişti în Landovciois. Sau ai putea să îţi dai demisia, cu Boc şi Băsescu deopotrivă.

De aceea, Bok şi Băsescu trebuie să-şi dea demisia!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: