Aberaţia de publicitate

E adevărat că mă doare pe neuron când văd cât de cretine sunt unele reclame care insultă intelectul privitorului de pe la televiziunile din ţărişoară, cum agresează ele logica, bunul simţ, regulile gramaticii limbii române. Nici conţinutul emisiunilor nu este el mare lucru, dar, dacă şi pauzele publicitare sunt de stercobilină, parcă nu-ţi vine să te delectezi cu televiziune lendovcioizistă.

Însă publicitate de retardaţi există şi la case mari, cu bani mulţi şi bugete de publicitate neanemiate până la leşin semantic de criză. Exemplul I este din Mall-ul care funcţionează în cadrul aeroportului Schiphol, Amsterdam, care funcţionează sub lozinca : „Everything you need and more„. Citind reclama care admite, pe cale de interpretare logică, că ar vinde şi chestii absolut inutile, de care n-ai nevoie, m-am ferit de a cumpăra orice lucru, deoarece am început să suspectez că nu prea aveam nevoie de nimic în timpul unei aşteptări de o jumătate de oră pe aeroport.

Însă asta este copil mic pe lângă cretinătatea pe care am văzut-o în metrou, în Londra : „Whiskey fit for a queen” lângă care este juxtapus un portret al reginei Victoria, un monarh plicticos de virtuos şi auster, care a impus, direct sau indirect, o morală severă Angliei pentru mai mult de un secol şi care supravieţuieşte şi azi printre valorile casei regale britanice, o regină despre care cred că nu s-ar fi atins de aşa băutură nici s-o pici cu ceară. Cum să vrei să vinzi băuturi spirtoase cu chipul unui monarh bigot şi auster, nu înţeleg în veci.

Aş fi crezut că publicitarii englezi, dacă tot nu au avut inspiraţia de a găsi alt slogan, măcar ar fi ilustrat sloganul cu altfel de „queen”, de exemplu cu  regine care joacă în „tabăra adversă” precum Boy George sau Elton John. Aş îndrazni chiar să le propun alternativa cu poza lui Sorin Blejnar, că doar cică el ar fi „regina” şi nu pare că ar avea ceva împotriva unui whiskey englezesc, dacă vine însoţit de câteva sute de mii de ieuroi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: