Biserica Ortodoxă se lansează pe piaţa operaţiunilor de creditare

Am citit cu a fi maxim interes ce mi s-a părut ştirea zilei de ieri : BOR a decis, prin cea mai bogată mitropolie aflată nu e întâmplător în zona cea mai săracă a României (mă refer la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei), să se aventureze pe piaţa creditării cu adeverinţa de salariu, prin înfiinţarea Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor. Dotată cu un capital social de înzestrare modest pentru posibilităţile cele mai bogate mitropolii, de numai 300.000 RON, aceasta va deveni operaţională de lunea viitoare şi va acorda iniţial credite de până la 5000 RON, cu dobândă de 6% pe an.

Nu intru în discuţii teologice referitoare la împrumutul cu dobândă – pare-se că există texte clare în Levitic, Deuteronom etc., care ar cam interzice împrumutul cu dobândă, dar ştiţi vorba aia, e bine să faci ce zice popa, nu ce face Mitropolia – deoarece putem considera că dobânda de 6% este pentru compensarea inflaţiei, deci am putea rămâne totuşi în zona actelor dezinteresate. Este însă amuzant că acordarea creditului se face pe bază de adeverinţă de salariu şi a apartenenţei la religia creştin-ortodoxă.

Cel din urmă criteriu m-a lăsat perplex. Dacă popimea nu face interogare în CRB şi Biroul de Credit, va interoga desigur CPB (Centralizatorul Prezenţelor la Biserică)  şi vor verifica, probabil, numărul de zile de post şi rugăciune aflate în categoria „restant” sau „îndoielnic” al fiecărui solicitant de credit, ca şi zilele de „pierdere” (guleaiuri, vodchi, femei).

Se poate imagina, în viitorul apropiat, diversificarea portofoliului de produse oferite de BOR populaţiei, precum :

  • creditul de nevoi spirituale (hagialâc la Athos dar, de ce nu, un pic de plajă la Halkidiki, face bine la smerenie)
  • overdraftul ecumenic
  • facilitate de factoring de acatiste si parastase 
  • finanţarea stocurilor cu grâu de colivă, lumânări, pască
  • clearing şi fixing pe bursă pentru botezuri, nunţi, înmormântări
  • înmormântări cu plata în rate (nu se ştie, deocamdată, cât va fi DAE la acest produs, încă se discută dacă se vor finanţa, pe lângă înmormântarea propriu-zisă, şi consumabilele adică lumânări, colivă, colaci)
  • debutul pe piaţa derivativelor (CDS-uri pe spread-ul moliftelor, futures pe preţul arpacaşului, grâului de colivă şi locurilor de veci, option-in la loc cu verdeaţă).

Lăsând gluma la o parte, îmi amintesc din voiajul de acum câţiva ani din Moldova de impresia pe care mi-a lăsat-o biserica atunci şi anume de organism care pute de bani, cu moşii uriaşe, culturi, animale, deservite pe gratis de mii de sclavi … pardon, călugări şi călugăriţe, organism care extorchează abil populaţia săracă în fel şi chip în loc să o ajute. Intrarea BOR pe piaţa operaţiunilor de creditare, dacă pilotul CAR Iaşi va fi un succes, va rupe rău din speranţele băncilor de reluare a creditării către populaţie, deoarece băncile locale nu vor putea să acorde credite în aceleaşi condiţii, neavând reţeaua de distribuţie la fel de extinsă, adică neavând nici ofiţeri de credit şi executori câţi popi are biserica, nici sucursale în fiecare cătun precum BOR. La fel, bugetele de publicitate ale băncilor, care să asigure o vizibilitate mai mare decât evanghelia din fiecare duminică, vor face creditul scump. Plus că programele bancare de cunoaştere a clientelei, oricât de bune ar fi ele, nu se compară cu cunoaşterea personală, directă şi nemijlocită, a fiecărui credincios din congregaţie care se spovedeşte la ofiţerul de credite în sutană.

PS : Ştirea asta cu operaţiunile de bancă ale BOR mi-a adus aminte de un episod fabulos („The Bishop Gambit”) din serialul „Yes, Prime Minister”, în care se vorbea despre Biserica Anglicană : The bishops of the Church of England  are but managers in fancy dress … The Church of England owns 172.000 acres of land, thousands of tennants, leaseholds, proprieties and investments totalying 1,6 billion pounds, so the ideal bishop is a corporate executive, a merchant banker, a personnel manager and estate agent„. Dacă vă place umorul englezesc şi vreţi să auziţi băşcălie despre biserică, inteligentă – dar pertinentă, inclusiv pentru  BOR, aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: