Despre proprietatea termenilor si despre confiscarea termenilor

Andrei Pleşu a comis-o din nou, de data aceasta în forma editorialului din „Dilema Veche” referitor la proprietatea termenilor, prin care a certat sever pe toţi detractorii lui Băsescu care afirmă nejustificat că am asista la o dictatură băsesciană, deoarece crede domnia sa că nu se poate vorbi despre dictatură în România dacă putem să îl înjurăm la liber pe Flatulent, că înjurătura de Bălălău este expresia cea  mai înaltă a democraţiei.

Nu mă apuc să analizez fisurile gândirii marelui filosof, sunt aşa de mari că sar în ochii celui mai neinstruit dintre pământeni care înţelege că democraţia e mult mai mult decât dreptul de a cârti sau a protesta. Există deja astfel de analize, au făcut-o alţii cu logică, şart şi coerenţă înaintea mea (aici sau aici, de exemplu). Voi îndrazni să îi sugerez eu marelui om de cultură să dilematizeze mai mult înainte de a afirma că regimul băsescian exclude de plano orice etichetare de autocraţie :

a) esenţa democraţiei este reprezentată de parlamentarism, de dezbaterea problemelor cetăţii în agora. Ori fix asta nu se întâmplă la noi. Băsescu şi-a râs de Parlamentul care a destituit guvernul Boc III, prin refuzul de desemnare a premierului ales de majoritate şi prin desemnarea, la mişto, de premieri imposibili de talia lui „Livache” sau Croitoraşul cel viteaz, ca apoi să li-l impună tot pe Boc (nu discut cum a fost „reevaluată” noua majoritate). La fel, legile cetăţii nu sunt dezbătute în agora, ci sunt legiferate prin asumare de răspundere sau ordonanţă de urgenţă. Idem, preşedintele lipseşte de efecte juridice actele parlamentului (legi), prin nepromulgare (cazul legii de reducere a TVA la alimentele de bază, de ex.), ceea ce reduce Parlamentul la zero. Deci fără parlamentarism cam ioc democraţie. Dar să păstrăm proprietatea termenilor …

b) Băsescu controlează deci Parlamentul, conduce Guvernul (prin piticul yesman şi marionetele care îl secondează), deci controlează iniţiativa legislativă, procesul de legiferare şi puterea executivă. La fel, desemnează magistraţii, deoarece procurorii înţeleg care sunt interesele statului „de drepţi” – vezi cazul preşedintelui CJ Argeş, Nicolescu, unde dosarul a zăcut trei ani în nelucrare, dar, prin schimbarea procurorului de caz, a fost reactivat imediat şi în 45 de minute s-a făcut şi o arestare de ochii telteviziunilor. Mai credeţi cumva în independenţa funcţiei de acuzare ? Apoi să nu uităm că a trasat „indicaţii preţioase” cu ocazia învestirii noilor judecători ai Curţii Constituţionale. Să considerăm deci că imixtiunea lui în jurisdicţia constituţională este democratică? Nici Ceauseşcu nu şi-ar fi permis să traseze indicaţii preţioase aşa clare unor judecători. Băsescu da, dar vă rog să păstrăm proprietatea termenilor …

c) Asemănările dintre dictatorul Ceauşescu şi dictachiorul Băsescu sunt evidente (am respectat proprietatea termenilor, dictator nu se confundă cu dictachior, sunt termeni diferiţi). Leana Ceauşescu a fost mare chimistă şi doctor honoris causa fără să ştie formula apei, Lenuţa Udrea este conferenţiar la Spiru cu doctorat în apărare militară (se pricepe Udrea la bombardele şi tactică militară, ceva de speriat, mai ceva ca Ceauşeasca la codoi). La fel, se încredinţează demnităţi ale statului către plozii inepţi ai şefului : dacă aţi uitat de Nicuşor Ceauşescu, şef al UTC şi prim-secretar la Sibiu vă uitaţi la EBa, şefa tineretului pedelist şi europarlamentar şi … q.e.d. Dar să păstrăm proprietatea termenilor.

 Şi ar mai fi multe de zis care să confirme că dictaturii i-a plăcut şi îi place aşa de mult în România, că a revenit şi ar vrea să rămână. Iar dacă nu să confirme teoria, măcar să însămânţeze un dubiu, o cogitaţie, o dilemă. Dar să păstrăm proprietatea termenilor …

Ceea ce este şi mai deranjant este că, reproşând lipsa de proprietate a termenilor, de fapt dl. Pleşu se împosedează cu folosirea lor exclusivă. Nimeni nu mai poate vorbi despre dictatură, decât cu voie de la Pleşu. Nimeni nu mai poate să se mire, să aibă dubii, să facă asemănări şi paralelisme dintre situaţia actuală şi autocraţie, decât dacă proprietarul termenilor, dl. Pleşu, permite un astfel de demers. Confiscarea termenilor, domnule Pleşu, se numeşte cenzură.

PS : Decât să mă enervez, cred că aş face mai bine să realizez că autorul cărţilor „Despre îngeri” sau „Limba păsărilor” a murit acum câţiva ani, în glorie, odihnească-se în pace. În locul lui extratereştrii sau seviciile secrete sau bubulii au clonat un imund  coprofag, fripturist şi oportunist. Eu nu polemizez cu decedatul, fie-i memoria respectată, ci cu clona fripturistă.

De aceea, Boc şi Băsescu trebuie să-şi dea demisia!

8 Responses to Despre proprietatea termenilor si despre confiscarea termenilor

 1. Laurenţiu spune:

  Salutare,
  Puteam să-mi văd de treabă (i.e. de existenţa mea cenuşie), dar în schimb iată-mă făcând primii mei paşi timizi pe blogosferă în căutare de tovarăşi de suferinţă.

  Sunt revoltat de atitudinea pasivă a intelectualităţii româneşti în faţa acestei revoluţii culturale portocalii. Iar acum două zile am citit şi articolul lui Pleşu intitulat “Proprietatea termenilor”. Azi am terminat de scris un text ca răspuns la mizeria asta propagandistică, iar acum tocmai am creat un blog pentru a-l face public (http://turbatoxica.blogspot.com/)

  Vom vedea ce va mai fi. Sunt dezamăgit şi derutat.
  Respect.
  Laurenţiu

 2. Emil spune:

  Unii au RATAT ocazia. Si incearca sa isi creeze OCAZII. Asta e in democratie, si nu dictatura, esti obligat sa asculti si RAGETELE.
  Emil

 3. Bah spune:

  Prea multe motive…totusi demisia nu si-o vor da. Intre ei si Romanika s-a stabilit un amor ghebos de nezdruncinat. 😀
  http://blogarogant.wordpress.com/2011/03/08/basescu-romanika-amor-ghebos/

 4. Laurenţiu spune:

  Salutare.
  Am observat cele două mişcări. 🙂

  Te rog, trimite-mi un email (bloggaru@gmail.com). Poate ne unim forţele câţiva într-un proiect cu impact mai mare.
  Respect.
  Laurenţiu

 5. […] PPS : Domnule Pleşu, în calitate de proprietar al termenilor, nu-i aşa că am voie să folosesc termenul “Marea Adunare Naţională“? […]

 6. […] ne-a confiscat, cu ceva timp în urma, proprietatea termenilor, cu care s-a împroprietarit el singur : el decidea cine folosea termenii în mod corect si nimeni […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: