Anatomia unui miracol

Ca toţi băieţeii care nu au depăşit vârsta mentală de 4 ani şi care sunt şi rămân obsedaţi să afle care sunt resorturile care fac ca maşinuţa lor preferată să se mişte şi să facă „nii-noo, nii-noo”, curiozitate care nu îi lasă până nu demolează biata maşinuţă cu totul, azi m-a uitat la maţele unei lucrări ale lui Bach, şi anume la „Fecit potentiam” din Magnificat BWV 243, în speranţa că îmi voi explica cum este generată şi cum funcţionează mierea de clopotniţă din care Bach are cu asupră de măsură. 

Anatomia minunii o găsiţi AICI.

Spre uimirea mea, nimic mai simplu şi nimic mai complicat. Totul începe cu o pauză de un sfert de notă pentru toţi soliştii, cu excepţia tenorilor, şi totul debutează  ca un contrapunct, aspect care îi conferă atât de mult dinamism. Apoi, tenorii sunt daţi la o parte ca purtători ai melodiei şi, din patru în patru măsuri, suportul omofonic al melodiei este reprodus pe rând de către altiste, apoi de sopranele secunde, apoi de başi şi, în final, de sopranele prime, pentru ca în măsura 22 să se revină în atât de doritul  unison. Apoi urmează încă un fugato scurt, urmat din nou de contopirea vocilor în unison, în cea mai dulce armonie a mierii de clopot.

Deşi am înţeles cum funcţionează miracolul, nu l-aş putea în veci reproduce. Nu aş putea să imaginez că un fleac precum legato-ul tenorului din final poate genera o emoţie aşa de spectaculoasă. Minunea, deşi explicată, rămâne minune, pentru că neuronul meu nu este în stare să imagineze măcar o notă din „leşul boului armonios” ţinut de Bach în spate de atâtea secole.

PS :  [Dominus] dispersit superbos mente cordis sui, deposuit potentes de sede et exaltavit humiles. Tata Uraniu vede în globul lui cristal că acelaşi lucru se va petrece în curând şi în România. Om vedea dacă Bach era şi sibilinic.

Caeterum autem censeo Basescu esse delendum!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: