Vechiul Cod Civil – Despre bunuri şi despre osebitele modificări ale propietăţii

Zilele astea, când stam io aşa şi mă deprimam că sunt de doi ani în Belgia sau Blegia, ziceţi-i cum veţi considera de cuviinţă, dar nu am reuşit să învăţ mai nimic din limba de lemn juridică în flamandă, o idee simplă îmi sparse capul într-o librărie : da’ de ce nu cumpăr io un Cod civil bilingv? Oricum trebuie să studiez Codul civil belgian pentru examene, de ce nu fac io doi în unul, învăţat de drept material şi de vocabular de lemn totodată. Spre surpriza mea, Codul civil belgian era identic şi la fel cu ceea ce ştiam deja din şcoală, ataşez mai jos proba.

Da, uitaţi-vă la conţinutul concret al textului şi deschideţi art. 461 şi urm. C. civ. de la noi, o să vedeţi că textele sunt la fel, numa’ că în română traducerea cam lasă de dorit sau e proastă cu spume, în rest este vorba de identitate.

Bineînţeles că a doua coloană îmi dă dureri de cap. „Goederen uit hun aard of door hun bestemming …”, parcă latră câinii în Giurgiu (pronunţia este şi mai hidoasă decât grafia), nici nu îţi vine să crezi că este vorba de imobile prin natura lor sau de imobile prin destinaţie.

Da, este vorba de acelaşi Cod civil, codul napoleonian, care este în vigoare în Franţa din 1804 şi în Belgia din 1839. De ce trebuie abrogat codul nostru civil, actualmente în vigoare, care este mult mai tânăr (abia în 1865 făcu şi el ochi) şi ferice  decât matusalemicul cod napoleonian? Ce este anormal sau revolut în circuitul civil din Belgia sau Franţa, de trebuie să renunţăm la o soluţie tradiţională verificată şi răsverificată în practică, reprezentată de vechiul cod şi să ne apucăm să promulgăm un text nou, făcut aiurea, pe genunchi şi care este plin de prolixităţi sau texte care se bat cap în cap?

Cred că „specialiştii” din Ministerul Justiţiei de la noi au categoric delirul grandorii dacă vor să dărâme un monument legislativ redactat pe parcursul a zece ani de o comisie de jurişti remarcabili, verificat de peste două sute de ani în practică şi să pună în locu-i un fâs cu arome artificiale de act normativ, motiv pentru care le recomand cu căldură duşuri reci şi geci cu mânecile încheiate la spate cu nod, poate se vindecă de diaree normativă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: