Băncile din România ne iau, indiscutabil, de proşti şi insistă să ne trateze ca atare

Mărturisesc că ezitam să scriu din nou de rău despre bănci. Mă gândeam că sunt şi ele năpăstuite de criză, că nu le e bine să intre în pierdere – în principiu este rău pentru întreaga economie dacă sistemul financiar este bolnav. Aşa că ultimul lucru de care băncile ar fi avut nevoie acum ar fi fost o imagine proastă, deci nemulţumirile mele ar fi putut să aştepte un pic până la însănătoşirea sistemului. Dar un eveniment intervenit astăzi mi-a demonstrat băncile mă iau de prost, de fraier numai bun de aburit şi de jumulit.

În speţă, am de făcut o plată interbancară în valută, domestică, pe o sumă mică, din Raiffeisen în Alpha. Mă uit pe internet să văd nivelul comisioanelor şi mă uimesc : 0,10% din sumă, minim 10 EUR. Dar mai era şi un comision de SWIFT, de 20 EUR, alt comision de urgenţă etc., deci suma pe care voiau sau urmau şacalii să o încaseze nu era deloc certă. Ca să evit neclarităţile, sun la relaţii cu clienţii, unde vocea de tablă mă anunţă că respectiva convorbire este înregistrată. Răspunde o fătucă, o întreb de nivelul comisionului, îmi răspunde senin : 20 EUR. Păi de ce, întreb io, că pe internet e altceva afişat. Păi nu, că este comisionul băncii corespondente la extern, deoarece banii se duc la o bancă corespondentă externă, apoi la banca beneficiară din România, îmi explică fătuca, amabilă. Ce comision extern, ce bancă corespondentă, madam, că doar Raiffeisen este membru al SEPA aici, în România? A, zice fătuca, nu ştiu, staţi să întreb. Ascult puţină muzică de tablă la telefon, după care fătuca revine : da, aveţi dreptate, Raiffeisen este membru SEPA, decontarea este locală. Bun, dacă decontarea este locală, de ce vreţi 20 EUR pentru o operaţiune pe care o realizez io cu mânuţa mea prin internet banking sau cumva în SEPA ieuroii se împing manual, cu deştu’ pe fir, până ajung la banca destinatară – nu este tot infrastructura Transfond? Păi nu, că respectivul comision reprezintă speze SWIFT, îmi răspunde candid fătuca. Despre ce SWIFT vorbiţi, că este decontare pe bază  de cod BIC, locală, realizată în SEPA? A, da, a bâiguit în final, este vorba de comisionul nostru, în întregime al nostru. Bun, dar ce prestaţi de banii aştia, de ce e aşa de scump? Tăcere perplexă, urmată de fraza şablon : aceasta este politica de comisioane a Raiffeisen Bank. Am înţeles, mi-am zis în gând, deci comisionul porcesc, de spoliere, de jaf la drumul mare, se numeşte eufemistic „politică de comisioane”… aşa, carevasăzică, politică de comisioane … 

În final îi cer interlocutoarei mele să îmi pună la dispoziţie o copie a înregistrării telefonice, dar sunt refuzat pe motivul că înregistrarea o pot folosi doar ei ca mijloc de probă împotriva mea, reciproca nu poate niciodată să funcţioneze, cum adică, să fie folosită înregistrarea împotriva lor? Cine mă cred?

Câtă lume credeţi că ştie ce ştiu eu? Câtă lume neinstruită prostesc bancherii cu explicaţii aiuritoare, mincinoase şi le încasează banul prin inducerea în eroare? Gândul acesta m-a revoltat la fel de mult ca luarea de fraier.

De aceea, DECLAR RĂZBOI comisioanelor de neam-prost.

PS : În cuprinsul acestui post, apelativul „fătucă” nu este peiorativ şi rog lectorii mei să nu îl interpreteze ca sexism, că nu este, ci doar o modalitate de apreciere a valorii profesionale a explicaţiilor oferite prin telefon de distinsa lucrătoare bancară.

Reclame

11 Responses to Băncile din România ne iau, indiscutabil, de proşti şi insistă să ne trateze ca atare

 1. moto spune:

  Incaseaza comisioane uriase!
  Fara nici o frica!
  Adica ce sa mai zic …legea-i pentru prosti.
  Pentru 375euro trimisi in Irlanda BT mi-a cerut 50 de comision.
  Am preferat sa fac transferul din Spania cu …3 euro Daca aveam domiciliat un venit la banca respectiva nu aveam comision!

  • cristipetre spune:

   Asa este. Ce ma scandalizeaza este ca bancile din Romania nu inteleg ca numarul romanilor care circula in UE este mare, ca au ocazia sa vada cum se face banking in alte parti si fac imediat comparatia.

   Stai linistit, pe termen lung vor pierde. Iar de la data liberalizarii totale a serviciilor financiare, 31.12.2011, multi vor dispare chiar, daca nu isi schimba mentalitatea.

 2. moto spune:

  Fara nicio frica!

 3. moto spune:

  Azi mi-a trimis avocatul actul aditional la un credit.
  Rusinos!
  Pentru un credit din 2008 si-au dedus o marja de 8,40
  acum cand euribor este atat de jos si mai dureros , pentru orice serviciu tre sa le dau ,5 din soldul creditului!
  Cum pot sa fie atat de ticalosi?
  Ca ce chestie sa-i anunt daca perechea mea castiga mai putin sau ramane fara servici atata vreme cat este numai girant?

 4. moto spune:

  O intrebare
  Periodicitatea revizuirii contractului nu o stabileste euriborul trecut in contract?
  ex.pentru euribor la 6 luni revizuirea se face semestrial? – eu asa stiu
  sau se poate face si trimestrial? dupa cum doreste banca.

 5. Adrian spune:

  Azi cei de Raiffeisen Bank nici nu auzisera de SEPA !!!

 6. Oana spune:

  Am fost si eu inselata de BRD… Am transferat prin brd net din contul neu de euro catre un cont de euro la alta banca, 100 euro si mi-a luat comision 30 euro (15euro comision transfer si 15euro spetze SWIFT care e de fapt cica un comision pentru transmiterea sumei in sistem elctronic) …o nebunie cu bancile lor. Spezele astea SWIFT nu ar trebui sa fie pentru transferuri internationale?? de ce sa aplica la conturile in euro deschise din aceeasi tara??

 7. geo spune:

  Transferurile interbancare in valuta trec prin sistemul swift prin bancile corespondente..adica daca transferi din brd in alpha banii trec printr-o banca corespondenta a Alpha Bank.Nu din Romania..Ca sunt comisioanele mare e adevarat..dar nu au cum sa fie la acelasi nivel ca cele in lei facute interbancar..fatuca nu ti-a dat un raspuns bine documentat.. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: