Naked short-selling ban (II)

Prima impresie este că drăgăleala de astă vară, din iunie, dintre Merkel şi Sarko, pe tema interzicerii vânzărilor de valori mobiliare pe poziţii scurte, fără prevalidare (naked short-selling), despre care am scris la vremea respectivă, a dat roade : după numai trei luni de gestaţie, Comisia Europeană fătă zilele astea o drăgălaşă de propunere de Regulament cu privire la short-selling şi CDS-uri, gigea şi diafană, care împacă şi capra (libera circulaţie a capitalurilor şi nevoile de lichiditate din piaţele reglementate) cu varza (evitarea riscurilor sistemice, limitarea drastică a atacurilor la datoria publică a statelor, limitarea atacurilor pe cursuri de schimb).

Temeiul de drept (art. 114 TFEU referitor la apropierea reglementărilor statelor membre, coroborat cu principiul subsidiarităţii din art. 5, alin. 3 din TFEU) este utilizat strălucit, în opinia mea, deşi pare a fi pe ici, pe colo, şi anume în punctele esenţiale, contrazis de expunerea de motive. Rezultatul este însă remarcabil, demn de Caragiale : să nu se interzică short-selling-ul, primesc, ca să se respecte libera circulaţie a capitalurilor, dar să se pună praguri de informare a supraveghetorilor şi pieţelor reglementate la 0,2% respectiv 0,5% ; să se interzică, primesc, dar numai temporar şi anume numai până când emitenţii atacaţi speculativ pot fi ridicaţi de la podea să riposteze. În plus, se pare că textul va avea sprijin în Consiliu, datorită amorului nebun franco-german.

Asta înseamnă că vremea banilor mulţi făcuţi din nimic a cam trecut. În trei luni, fondul administrat de Soros şi implicit averea personală a lui Soros au scăzut cu 42%, conform comunicatelor oficiale ale Nasdaq, Soros se pare că a pierdut în trei luni peste TREI MILIARDE DE DOLARI, adică exact de când tanti Merkel s-a supărat pe Soros, pe Morgan-Stanley şi le-a luat bombonica de făcut bani din atacuri speculative la adresa Greciei şi zonei euro (s-ar putea să fie pur conjuncturală asocierea, dar eu mă îndoiesc; de-aia a fost dat afara Soros din JP Morgan). Când mă gândesc că modelul de business promovat de Soros este cauza actualei crize financiare, cred că mă bucur, pur româneşte, că i-a murit şi lui Soros o capră de trei miliarde, gândindu-mă câţi români au fost afectaţi de criză.

Sper că băncile şi instituţiile financiare vor înţelege că se impune să îşi ajusteze modelul de business şi mentalitatea de a face bani din nimic. Sper, că speranţa moare ultima.

Caeterum autem censeo Basescu esse delendum!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: