Vous ne pouvez pas creer la prosperite en decourageant l’epargne

Intr-un post recent de pe blogul lui Dan Popa, acesta a citat ziarul belgian „Le Soir”, potrivit cu care soldul sumelor economisite in cont de belgieni a depasit 200 miliarde EURO, in ultima vreme belgienii preferand economisirea clasica, prin intermediul contului de economii, plasamentelor bursiere sau instrumentelor financiare care s-au dovedit foarte volatile si nesigure in contextul crizei economice actuale.

Stirea in sine poate nu va spune mare lucru, insa daca raportam cifra totala a economisirii bancare la populatia totala a Belgiei, de 10 milioane de locuitori, ajungem la surprinzatoarea concluzie ca orice belgian mediu, statistic, detine in conturi de economii, in medie, suma de 20.000 EURO!!! Daca din ecuatie se inlatura marocanii, congolezii etc. (care nu prea economisesc ca n-au din ce) precum si copiii, ajungem la concluzia ca orice adult activ, inclusiv pensionarul, detine in medie in conturile de economii suma de 50.000 EURO, fara a lua in calcul investitiile in asigurari cu acumulare, actiuni, oligatiuni sau alte instrumente financiare.

Mai mult de atat, statul belgian nu impune veniturile din dobanzi inferioare valorii de 1730 EURO, considerata „mizilic” neimpozabil. La o dobanda buna, de 3% in EUR, asta ar insemna ca soldul mediu al contului de economisire sa fie situat pe la 57.000 EURO (am rotunjit putin suma) pentru a nu fi impus de fisc. Deci orice persoana este incurajata sa economiseasca cam 50.000 EURO, ca veniturile acelea ii scapa de fisc si sunt adevarati „bani albi pentru zile negre”.

De aceea nu ma mai mir ca belgienii o duc mai bine decat romanii, ca pun bani deoparte nu ca romanii care prefera sa traiasca pe credit; belgienii se deplaseaza cu bicicleta sau cu Renault Twingo, spre deosebire de romani care isi iau Cayenne si Q7 cu care se duc inclusiv pana la colt sa-si ia tigari; belgienii mananca cumpatat nu ca romanii care aduna burti peste burti, de sunt deja o natiune de obezi in statistici.

Si inca ceva : m-am mirat cand la noi in casa, am gasit pe un perete (mai sus dovada), pe langa tablouri, si un extras tradus in franceza din mesajul adresat in 1860 de Abraham Lincoln Congresului american. Mesajul contine un numar de 8 axiome pe baza carora s-a construit societatea americana moderna. Prima, si poate cea mai importanta, este : „Vous ne pouvez pas creer la prosperite en decourageant l’epargne„. Belgienii cred in economisire ca-n sfanta Varvara care vindeca de frigurile pungii, inrameaza zicala asta precum pe icoane si o pun pe perete la loc de cinste, sa nu cumva sa uite. Americanii care acum traiesc mai mult pe credit se pare ca au uitat din intelepciunea parintilor fondatori si de-aia parca sunt acum in cofa, ca nu au resurse sa supravietuiasca unui declin economic si sa isi reconstruiasca prosperitatea. Un alt dicton este ca : „Vous ne pouvez pas eviter les ennuis en depensant plus que vous ne gagnez„. Nu-i asa ca daca America ar fi respectat cele doua dictoane, criza subprime si tot ce i-a urmat nu s-ar fi petrecut? Nu-i asa ca neplacerile restantierilor din CRB ar fi fost mai putine daca nu ar fi cheltuit mai mult decat castigau? Eu cred ca Lincoln avea mare dreptate si se pare ca asta este concluzia la care G20 a ajuns.

Alo, domn’ Bok? Domnu’ Basescu? Se aude? Economisirea trebuie stimulata, nu ucisa cu inflatie din crestere de TVA sau impozit pe venitul din dobanzi! Nu mai imprumutati statul roman! Nu mai cheltuiti mai mult decat incasati! Dan Popa propunea ca,  dacă tot e obligatoriu să luăm cu împrumut, măcar să  luam cu imprumut niste ministri belgieni, din ăştia strânşi la pungă, în locul bochemonilor, cel putin pana iesim din criza.

PS : Anul asta poate ca nu mai putem, ca ne-a mancat undeva sa ne luam masina, dar ne vom stradui, dar pana la sfarsitul anului viitor vom fi belgieni medii dpdv al economisirii, so help me God!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: