OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (II)

Remarcam, cu câteva săptămâni în urmă, că băncile din România sunt din ce în ce mai slab apărate, cu tot mai puţină vlagă şi nerv, de către Banca Naţională a României. Cum era de aşteptat, BNR a sărit în apărarea băncilor locale şi atunci când cauza era de neapărat (cum a fost cazul sancţiunii de aprox. 4 milioane de EUR aplicată Raiffeisen, prestaţia vicelui Vasilescu a fost aşa de jalnică de încep să îmi schimb părerea cea bună despre el), intrând în conflict deschis cu Consiliul Concurenţei. Bătălia este însă pierdută dinainte de a începe, deoarece Consiliul Concurenţei are „undă verde” de la Bruxelles să îşi extindă investigaţiile specifice, anticartel, oriunde – i.e. inclusiv în sectorul financiar bancar.

Dacă abuzurile „mari”, derivând din abuzarea de poziţia dominantă sau din înţelegeri cartelare au ieşit din competenţa BNR şi au intrat acolo unde era şi firesc să se afle, la Consiliul Concurenţei, iată că şi abuzurile „mici”, de speţă, au ieşit de asemenea din sfera de competenţă a benericilor şi au revenit acolo unde ar fi trebuit să se regăsească de la început, adică la ANPC. OUG 50/2010, prin art. 85, stabileşte competenţa rationae materiae în domeniu în favoarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, soluţia fiind diametral opusă faţă de cea existentă în sistemul Legii 289/2004 care se abrogă. Asta înseamnă, bancherii dumneavoastră, controale peste controale din partea ANPC prin bănci, mai ales dacă debitorii sunt de rea-credinţă sau moftangii, reclamagii sau procesomani. Iar OUG 50/2010 le oferă din plin motive de exerciţiu abuziv de drepturi.

Transferul acesta de competenţe, de la BNR către ANPC mi se pare modificarea cea mai mare adusă de OUG 50/2010 sistemului (încă) existent. La fel de interesantă mi se pare cerinţa ca reeşalonarea sau rescadenţarea creditelor să nu se realizeze în condiţii mai oneroase pentru debitor decât în contractul de credit iniţial (art. 6, alin 1, lit. c din OUG 50/2010 pare a fi o mare provocare).

Aştept comment-uri, opinii. Voi reveni pe marginea subiectului. Estimaţi că, în legea de aprobare a OUG 50, art. 85 va fi modificat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: