Reducerea pensiilor – este legala, in sens larg, masura adoptata de Guvern?

Da, ştiu că, din cauza formaţiei juridice, am gândirea influenţată de normativism. De aceea, ca persoană care crede cu tărie in contracte individuale de muncă, în contracte colective de muncă şi în principiul pacta sunt servanda, nu pot concepe modificarea unilaterală a unui element esenţial al contractului individual de muncă al bugetarului, salariul, prin act normativ. De aceea nu pot admite nici in ruptul capului nici reducerea de salarii, nici reducerea pensiilor.

Trebuie totusi sa admit ca apelul Guvernului Boc la juristi pentru identificarea de solutii juridice viabile la taierile de salarii si pensii a fost intelept. Pe de o parte, au avut inteligenta sa introduca legea salarizarii unice, prin care plafoneaza salariile bugetare, iar acum doar au mai coborat plafonul maxim cu 25%. Daca nu ar avea si efect retroactiv, pentru relatii de munca sau de serviciu deja existente, as aprecia ca masura adoptata de bochemoni chiar este legala. Din fericire pentru bugetari, legea retroactiveaza modificand raporturile juridice existente inaintea intrarii sale in vigoare, iar asta este hiba a mai mare a reducerii salariilor bugetare.

In ce priveste pensiile, desi s-a mentionat in proiectul de lege despre reducerea cu 15% a cuantumului pensiilor, modificarea era circumstatiata prin scaderea punctului de pensie de la 732 la 622 RON, prin act normativ, deci legal. Partea proasta este ca valoarea punctului de pensie, potrivit Legii 19/2000, se stabileste la minim 45% din  salariu mediu brut pe tara, deci stabilirea punctului de pensie la suma de 622 RON este fantezie cu rahat. Mult rahat.

Daca se va ajunge cu exceptia de neconstituţionalitate la Curtea Constitutionala, vom avea de trait momente interesante. Pe de o parte, judecatorii oranjofili sunt, actualmente, preponderenti (4 la 3), deci s-ar crede ca va fi usor pentru pedelici sa obtina castig de cauza, cata vreme topmodeala de ciorapi Roberta blocheaza numirea lui Dorneanu (DEP) iar desemnarea lui Melescanu (SEN) zace nesemnata la Cotroceni – bineinteles, intre timp, Baselu’ si-a ‘uns’ Lazaroiul in functie, astfel ca scorul ii este acum favorabil. Va fi insa interesant sa vedem daca CCR  va avea tupeul sa nesocoteasca jurisprudenta CEDO care asimileaza pensia dreptului de proprietate in sensul art. 1 Prot. 1, considerand contrare conventiei actele normative de modificare a pensiei ca drept castigat (Kjartan Asmundson vs. Islanda).

Va avea CCR tupeul de a nesocoti jurisprudenta CEDO ? Mai ales ca este clar ca orice pensionar care va sesiza Strasbourg-ul va castiga? Nu stiu, stiu însă clar că disperarea politica este mare, presiunea pe judecatorii CCR este publica si uriasa. Voi vă riscaţi să daţi vreun pronostic?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: